НОВИНИ

Институциите работят за провеждането на честни избори

Броени дни преди парламентарния вот правителството изпълнява всички свои ангажименти, свързани с провеждането на честни избори. Това обяви вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за организацията на вота. Той посочи, че се прави всичко необходимо за осигуряване на равни избирателни права на всички български граждани. Институциите имат готовност и за противодействие на хакерски атаки.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:32, 15.03.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Правителството изпълнява всички свои ангажименти, свързани с провеждането на честни избори.Това обяви след днешното заседание на кабинета вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за организацията на вота на 26 март. Той коментира и мерките, които предприемат институциите у нас за осигуряване на равни избирателни права на всички български граждани.

Екипите на МВР, прокуратурата и ДАНС работят съвместно по всички подадени сигнали за купуване на гласове и други опасности от опорочаване на вота, обяви още вицепремериерът Стефан Янев.

Той подчерта, че се оценяват и всички възможни рискове от струпване на автобуси и други автомобили по границата ни в изборния ден. Възможна по думите му е и активация на мигрантския поток в дните преди вота и на самия 26 март.

Ген.Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната: "Отчетени са, взети са мерки, в готовност са различните органи да вземат и допълнителни мерки, ако се наложи, но разбира се в дълбочина не бихме искали да ги коментираме сега."

Усилията на правителството и другите държавни органи ще бъдат насочени към това на всички български граждани да бъдат осигурени равни избирателни права, посочи още Янев. Вицепремиерът подчерта също, че след срещата във външното ни министерство с турския посланик у нас миналата седмица, са били дадени всички гаранции от турска страна, че ще бъдат спазени всички условия за демократично провеждане на изборния процес и спазване на българското законодателство. Институциите имат готовност и за противодействие на хакерски атаки, посочи още Стефан Янев.

Ген.Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната: "Задействан е механизъм за киберсигурност, който е под егидата на Министерския съвет. Институциите имат пълна готовност да решат вероятни и възможни проблеми."

Подадените заявления за гласуване в чужбина са много повече от тези на последните президентски избори посочи още Янев. На фона на факта, че гласуването зад граница ще бъде възможно и без предварително заявление, вицепремиерът предположи, че е възможно да се създаде напрежение и необходимост за удължаване на времето за гласуване в отделни градове в Турция, Великобритания и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да предпазим автомобила си от крадци?
Как да предпазим автомобила си от крадци?
В детските градини в пловдивския район „Тракия“ искат по-високи заплати
В детските градини в пловдивския район „Тракия“ искат по-високи заплати