НОВИНИ

Необичайна кампания срещу шофирането в нетрезво състояние

15 600 лева - огромна сметка, която определено не искате да платите. От Българската асоциация на пострадалите от катастрофи и Лигата на отговорните заведения провеждат необичайна кампания, която провокира. Какво ще направите, ако след като сте поляли вечерята или танците обилно с алкохол, ви кажат, че дължите тази сума?

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:17, 15.03.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Отивате на заведение или на дискотека. Вечеряте, танцувате и се отпускате с една две чаши алкохол, а после 3, 4, 5 и още... Накрая трябва да платите сметката, и сумата от 15 674 лева, която ви поднасят, ви вади на секундата от алкохолното опиянение.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали от катастрофи: "Всъщност ние търсим точно този ефект - хората да се стреснат и всъщност да се зачетат какво биха платили, ако се качат пияни в автомобила. Първо се стъписват - казват ама някаква грешка това може би е на друга маса, след това почват да четат внимателно и разбират, че това е едно предупреждение."

В рамките на тази кампания бележката за сметката е само провокация. Но цифрите в нея са съвсем реални. При евентуална катастрофа те отчитат щетите по автомобила, разходите за престоя в болница, ортопедичните протези, увреждането на инфраструктурата и други. А глобата към КАТ от тях е само 1000 лева.

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали от катастрофи: "А колко по-евтино е, ако ние си вземем едно такси или извикаме приятел да ни закара. Ако не дай си Боже има смъртен случай парите, които ще трябва да плати пияният шофьор ще останат и за неговите деца, защото те са в размер на стотици хиляди левове."

Може би много от пияните шофьори не знаят, че при катастрофа и употреба на алкохол застраховките "Гражданска отговорност" и "Каско" не важат и всичко е за сметка на водача. И ако българинът се замисля, само като му бръкнат в джоба, значи сметката за 15 хиляди лева е успяла, защото цифрите за черната статистика на катастрофите са много по-сериозни, дори да си затваряме очите.

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали от катастрофи: "За изминалите 10 години примерно един град като Сопот е изчезнал, а един град като Ямбол е броят на ранените - т.е. около 10 хиляди са загиналите, а около 100 хиляди са ранените."

И днес България продължава да бъде да първо място по брой загинали в Европа - 95 души на 1 милион население. В страните с най-добри показатели жертвите са 28 на 1 милион. Всяка година търпим и парични загуби от над 2 милиона лева. И ако на тези ширини не ни е мил животът, то поне да жалим за портфейла си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньорите от мина Оброчище получиха заплатите си след намесата на ГИТ
Миньорите от мина "Оброчище" получиха заплатите си след намесата на ГИТ
Нерегламентирани сметища в село Лъжница
Нерегламентирани сметища в село Лъжница