Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Комисиите по отбрана и финанси гласуваха договорите за F-16

Комисията по отбрана одобри договорите със САЩ за нови изтребители F-16 с 13 гласа "за" и 8 "против". Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти без "Атака". БСП и Воля гласуваха против. Ако договорите бъдат ратифицирани до 31 юли, а парите по сделката преведени до края на годината, първите изтребители ще започнат да пристигат в България през 2023 г.

Александър Марков
от Александър Марков Николай Минков
20:20, 17.07.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

8 нови самолета, бойни припаси, системи за навигация и управление, индустриално сътрудничество и технологии четвърто поколение купува България, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Но са абсолютни спекулации са, че са направени някакви компромиси със способностите на самолета, неговото въоръжение и въобще качеството му да бъде използван като ефективно летателно-бойно средство за изпълнение на неговите задачи по Конституция и по съюзнически ангажименти.

Така Каракачанов отговори на критиките на БСП, че самолетите са без умни ракети въздух-земя. "Атака" поискаха САЩ да направят отстъпка от цената.

Таско Ерменков, БСП: Ние си купуваме една скъпа играчка. Ламборджини с чип за ограничение на скоростта. Вие всички говорите, че няма скрити разходи. Аз пък твърдя, че колкото и да е точна прогнозата, на която се прави цената - Божа работа!

Заместник-министърът и главен преговарящ със САЩ Атанас Запрянов посочи, че България купува един от най-модерните самолети.

Атанас Запрянов, зам.-мин. на отбраната: Докрая на тази година ще има договори за 150 самолета F-16 "Вайпър", а се очаква догодина тяхното число да нарасне до 300 самолета.
Владимир Тошев, ГЕРБ: Това, което купуваме, е бъдеще за авиацията и бъдеще и перспектива за въоръжените ни сили. F-16 блок 70-72 "Вайпър" притежава 70% от хардуера и 95% от софтуера на F-35.
Симеон Симеонов, ДПС: Едно хубаво нещо, дълги години чакано, се случва! Сигурността струва пари.

Заради сделката за F-16, Комисията по бюджет и финанси одобри и актуализацията на бюджета и увеличаване на дефицита за да бъдат осигурени парите за изтребителите. БСП, "Воля" и "Атака" гласуваха против.

От левицата обвиниха управляващите, че са сключили сделка за изтребител, от който досега не е произведена нито една бройка и че цената е нереална.

Румен Гечев- депутат от ПГ на "БСП за България": Всъщност вие не искате да влезете в парламента и да кажете, че искате 3 млрд. Щеше да бъде по-честно.

"Атака" обвини управляващите, че не са предвидили възможност за бартер на самолетите.

Николай Александров - ПГ "Обединени патриоти", Атака: Друг вид сделка. Покупката, не само с плащане, но и на бартерно начало може да има своя израз.
Йордан Цонев - депутат от ПГ на ДПС: Покупката на такъв калибър военна техника не е покупка на картофи и боб за продоволствието на българските военнослужещи.
Владислав Горанов - министър на финансите: Договорът, който предлагаме на българския парламент да бъде одобрен, не е като покупка на леки коли за администрацията. Той съдържа геополитика, той съдържа стратегическо позициониране на България в рамките на Алианса.

Финансовият министър увери, че актуализацията на бюджета няма да се отрази върху фискалната стабилност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев ще е председател на Етичната комисия на ГЕРБ
Валентин Радев ще е председател на Етичната комисия на ГЕРБ
Полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с чумата по свинете
Полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с чумата по свинете