НОВИНИ

Конгресът одобри евентуалната продажба на осем F-16 блок 70 за 1,6 млрд. долара

Конгресът на Съединените щати одобри евентуална сделка с България за осем нови изтребителя F-16 Блок 70 за 1,6 млрд. долара. Това съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, цитирана от българското Министерство на отбраната. Посолството на САЩ в България и компанията-производител „Локхийд Мартин“ обясниха, че цената не е крайната, която ще бъде постигната, а военният министър Красимир Каракачанов допълни, че цената ще бъде понижена до около 1,2 млрд. долара.

Александър Марков
от Александър Марков
18:19, 04.06.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Държавният департамент е одобрил възможната продажба, Конгресът също е уведомен, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната на САЩ.

С тези F-16 и пакетите по поддръжка и обучение, България ще може да осигури отбраната на своето въздушно пространство и граници. Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че самолетите ще са около 1,2 млрд. долара.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,6 млрд. Това е таванът, който разрешава Конгресът.
;

България се опитва да договори цена от малко над 2 млрд. лв.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Оттук нататък разговорите продължават, аз очаквам до 2 седмици да се изпрати проекта на договор, за да можем конкретно да започнем да го обсъждаме.

Пакетът, който САЩ предлага, а България преговаря, включва:

  • осемте самолета с пълен комплект ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“
  • всички допълнителни системи
  • бъдещи модернизации
  • нововъведени оръжейни системи.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета. Няма как и няма смисъл да купуваш гол самолет, както се казва, и след това да харчиш допълнително пари.
;

F-16 блок 70 „Вайпър“ е четвърто поколение изтребител с уникален радар от пето поколение като на F-22 и F-35, който може да следи десетки цели едновременно.

Конструкцията и авиониката на изтребителя му осигуряват 50% по-дълъг живот в сравнение с по-старите бази на F-16.

Над 4500 самолета F-16 са произведени и продадени в 28 държави и е участвал в 400 000 бойни мисии.

Най-известните от които са Пустинна буря, Ирак, Афганистан и Югославия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​30 години от протеста на площад Тянанмън​: Брюксел призова Пекин за прозрачност
​30 години от протеста на площад Тянанмън​: Брюксел призова Пекин за прозрачност
Спешни мерки в Пловдив да не се стига до наводняване на основни булеварди
Спешни мерки в Пловдив да не се стига до наводняване на основни булеварди