НОВИНИ

Халифа Хафтар напредва в Либия

В Либия силите, верни на международното признатото правителство, обявиха, че са се оттеглили от източния град Сирт, за да избегнат кръвопролития. От снощи градът е под контрола на частите на генерал Халифа Хафтар, който владее източната част на страната и води военна кампания срещу управляващите в Триполи.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:28, 07.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Сирт падна в ръцете на генерал Хафтар след въздушни удари и изненадваща атака по суша на неговата самопровъзгласена Либийска национална армия.

Ахмед ал-Мисмари, говорител на Либийската национална армия: Върховното командване на Либийската национална армия официално обявява освобождаването и прочистването на Сирт от терористи и престъпници.

Проправителствените сили бяха принудени да се изтеглят в покрайнините на града, за да спасят живота на бойците си и на мирните граждани, се казва в тяхно изявление. Сирт е стратегически важно за доставките в голяма част от Либия пристанище и се намира близо до големи терминали за износ на петрол, също под контрола на Хафтар. Родното място на бившия лидер Муамар Кадафи беше най-важната база на групировката Ислямска държава извън Близкия изток от 2014 г. до 2016 г., когато терористите бяха прогонени от проправителствени сили.

В ООН следят с тревога ситуацията.

Гасан Саламех, специален представител на генералния секретар на ООН за Либия: Има достатъчно оръжия в Либия. Спрете да изпращате! Има достатъчно наемници в Либия. Спрете да изпращате, както пращате в момента. Спрете всички всякаква чужда намеса!

Либия е в плен на хаос и кръвопролития от години. В Триполи управлява международно признато правителство, но генерал Халифа Хафтар владее големи зони на изток и се стреми да завладее столицата. Подкрепят го Обединените арабски емирства, Йордания и Египет.

В същото време Турция се готви да се намеси в конфликта, след като парламентът в Анкара даде разрешение на президента Ердоган да изпрати военни части в подкрепа на правителството в Триполи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заличават регистрацията на 35 дружества, вписани като туроператори
Заличават регистрацията на 35 дружества, вписани като туроператори
Готови са резултатите от аутопсията на починалия в Солун български фен
Готови са резултатите от аутопсията на починалия в Солун български фен