НОВИНИ

Масови залесявания в седмицата на гората. Награди за БНТ и Зоя Велинова

Масово залесяване във цялата страна имаше днес по повод Седмицата на гората. Регионалните дирекции осигуряваха различни видове фиданки и организираха транспорт за всички, които искаха да участват. Близо 500 души от столицата се включиха в инициативата над софийското село Локорско, където заедно със лесовъдите бяха залесени около 100 дка пострадали от пожари терени.

bnt avatar logo
от Румен Йовчев
17:05, 08.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Под съпровода на родопска гайда студенти от Лесотехническия университет, журналисти и много граждани, които искаха да изпълнят повелята, че в живота си човек трябва да посади поне едно дърво, се включиха днес в залесяването на опожарените преди 3 години терени край Локорско. За възстановяването им дойдоха и пожарникари и жандармеристи. Агенцията по горите осигури фиданки от ясен, зимен дъб и цер, а специалисти даваха инструкции за засаждането им.

инж. Мартин Иванов - директор на РДГ София: Това е една от най-благородните дейности на лесовъдите. Целта е да създадем млади, здрави гори. За съжаление този труд е много ниско платен и затова не е привлекателен. Себестойността на залесяването на 1 декар е между 200 и 1000 лева.

Днес Агенцията по горите раздаде и своите годишни награди. БНТ беше отличена с най-високата оценка за медийно партньорство при провеждане на национални кампании с обществена значимост. А Журналистът от "По света и у нас " Зоя Велинова получи наградата за обективно и своевременно отразяване на събития и теми от горския сектор.

Зоя Велинова - журналист в "По света и у нас": "Поздравявам всички със седмицата на гората. 27 хил. дка всяка година се залесяват у нас. Мисля си, че ако залесяване като днешното се случваше по-често, през ден-два в подходящите периоди - много повече щяха да са залесените райони".

Предаването "Бразди" на БНТ беше наградено за популяризиране на дейностите в горите. Масовото залесяване ще продължи и през почивните дни. Утре в парк Витоша лесовъди ще показват на ученици от столични училища как се садят фиданки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разведените трябва да бъдат приобщавани към църквата
Разведените трябва да бъдат приобщавани към църквата
Парламентът реши финансовият министър да се отчита два пъти годишно в НС
Парламентът реши финансовият министър да се отчита два пъти годишно в НС