НОВИНИ

Лекарите трябва да бъдат лекари, а не счетоводители

Здравеопазването изисква лекарите да бъдат лекари, а не счетоводители. Това заявиха медици в студиото на ,,Денят започва", коментирайки протестите и вчерашните изказвания на министър Москов в ефира на БНТ. Те не очакват кой знае какви промени да настъпят тази година в здравеопазването. И са категорични, че са необходими кардинални реформи, за да не бъдат вързани ръцете на българските лекари.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:52, 08.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още
д-р Димитър Ленков- акушер-гинеколог: Кой направи общопрактикуващите лекари еднолични търговци и после обществото и пациентите се оплакват, че видите ли тези търговци първо си гледат търговския интерес. Ние смятаме всеки ден колко пари са ни останали като направления, ще ми стигнат ли парите до края на месеца, за да мога да изпратя този пациент, за да уточня неговата диагноза или няма да ми стигнат.
;
д-р Станимир Хасърджиев - Национална пациентска организация: Най-търговската сиситема в света - тази в САЩ - само 15 % от лечебните заведения там са търговски дружества. А ние тук в България се навъдиха лечебни заведения, които имат собственици, които искат големи печалби.
;
д-р Димитър Ленков- акушер-гинеколог: Не сме ние българските лекари, които не искаме контрол. Ние отдавна заявяваме да бъде въведено както в цивилизованите европейски държави здравна карта, здравно досие, а то какво се получава - едната година ще се влиза в болниците с лична карта, след една година - няма да се влиза със здравна карта, ще се влиза с пръстов отпчатък. Закупуването на тези апарати ще бъде за сметка на всички български лекари, за да може да спечели една фирма обществената поръчка за вноса на тези идентификатори.
д-р Станимир Хасърджиев - Национална пациентска организация: От тук нататък с пръстовия идентификатор 7 милиона български граждани стават контрольори на сиситемата и аз се надявам това да е в полза най-вече на коректните лекари.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна с електромобили до плажа
Във Варна с електромобили до плажа
Телефонните измами в Пазарджишко отново се увеличават
Телефонните измами в Пазарджишко отново се увеличават