Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия отпечатък

Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков. В определение на тричленен състав на Върховния административен от вчера се посочва, че трябва да се спре действието на текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, в който се указва използването на пръстов идентификатор при хоспитализация и дехоспитализация.

от БНТ
11:39, 22.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още
министерството здравеопазването обжалва отмяната пръстовия отпечатък

Идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът от него е видим, посочи Шарков. За първата половина на ноември тази година в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн.лв. по-малко, посочи той.
Това е спирачка за лечебните заведения, които се опитват да източват НЗОК, допълни Шарков. Хоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди, което и показателно как работи системата след въвеждането на идентификатора. По думите му това е и система, чрез която пациентът държи контрола върху изразходването на средствата, които сам внася в НЗОК. Към момента чрез пръстовия идентификатор има 364 хиляди регистрирани пациенти, а отказите са 318, но това не е мотив те да не бъдат хоспитализирани, допълни Шарков.
Системата ще продължи да работи и няма да изпращаме инструкции към лечебните заведения, увери Шарков. Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата. Има инструкция как да се работи с идентификатора и лечебните заведения ще отчитат дейността си по тази система до крайното произнасяне на съда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДПС на консултации при президента Росен Плевнелиев
ДПС на консултации при президента Росен Плевнелиев
ДПС влязоха на консултации при президента
ДПС влязоха на консултации при президента