НОВИНИ

Нападателите от Ереван искат оставката на президента Саркисян

Нападателите от Ереван искат да бъде освободен опозиционерът Сефилян, а президентът Саркисян да подаде оставка. Въоръжените лица, взели днес заложници в сграда на полицията в Ереван и убили един полицай, настояват да бъде освободен арменският опозиционер Жираир Сефилян, арестуван през юни и обвинен в незаконно притежание на оръжия, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:56, 17.07.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света
нападателите ереван искат оставката президента саркисян

"Настояваме да бъде освободен Жираир Сефилян, ще се подчиним само на него. Освен това (президентът Серж) Саркисян трябва да подаде оставка", пише във Фейсбук един от нападателите, Варужан Аветисян.
Той посочва, че друг човек от групата му е "тежко ранен".

Водач на малка опозиционна група, Сефилян бе арестуван през юни заедно с шестима свои сподвижници. Властите ги обвиняват, че са замисляли да превземат обществени сгради и комуникационни обекти в Ереван.
Яростен критик на правителството, Сефилян вече бе арестуван през 2006 г. и хвърлен в затвора за година и половина, след като призовал "за сваляне на правителството чрез насилие". Миналата година бе арестуван отново заедно със свои съмишленици и отново заради подозрения, че подготвял държавен преврат, но скоро бе пуснат на свобода.

Бивш военен, президентът Саркисян бе избран на висшия пост през 2008 г. Опозицията оспори изборите; избухнаха сблъсъци, в които загинаха 10 души, припомня АФП.

Жираир (Жиро) Сефилян е представен в рускозичната Википедия като арменски военен и политически деец, бивш командир на батальон, подполковник, удостоен с орден герой от карабахската война (1991-1994 г.) и един от лидерите на опозиционното движение "Учредителен парламент".

Роден на 10 юли 1967 г. в арменско семейство в Бейрут, Сефилян завършва през 1986 г. арменски колеж. По време на гражданската война в Ливан участва в самоотбраната на арменската общност, активист е на местната организация на партията "Дашнакцутюн", която през 1990 г. го изпраща в Армения като военен инструктор за обучение на доброволци. През 1991 г. пристига за пръв път в Нагорни Карабах и взема пряко участие в бойните действия. След година оглавява голям отряд, който действа до края на войната в ключови места от фронта. След края на активните бойни действия заминава за две години в Ливан, после се връща и служи на командни длъжности във въоръжените сили на непризнатата Нагорнокарабахска република.

От 2000 г. се занимава с политическа дейност в Армения и е в твърда опозиция срещу властите. Активно се обявява против промени в арменската конституция. Преди референдума миналия декември, който подкрепи поправки в основния закон, предвиждащи Армения да премине към парламентарна форма на управление, Сефилян заедно с водача на партията "Наследство" Рафи Ованисян обявява сформирането на съвместен опозиционен щаб - обществен фронт за спасение "Нова Армения".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжените нападатели в Ереван държат за заложници сътрудници на полицията
Въоръжените нападатели в Ереван държат за заложници сътрудници на полицията
Отменени са посещенията на корабите и бреговите екскурзии по Френската Ривиера
Отменени са посещенията на корабите и бреговите екскурзии по Френската Ривиера