НОВИНИ

Недоносени бебета вече ще се транспортират със специализирана линейка

Центърът за спешна медицинска помощ в София се сдоби с първата в България линейка за недоносени бебета. Тя е дарение от частна фирма за производство на мляко за кърмачета и при необходимост ще се използва не само в София, а в цялата страна. Специализираният автомобил е на стойност 75 000 лв.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева М. Петрова
10:45, 10.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
Още

До този момент такава линейка в България не е имало. Недоносените деца са били транспортирани с обикновени линейки. Те обаче не са отговаряли на европейски стандарти за разлика от новата.

Проф. Боряна Слънчева
"Задължително трябва да има апарат за вентилация. Задължително трябва да се проследяват жизненоважните функции, да има монитор, пулсосиметър, за да отчита сърдечната честота, кислородното насищане, дишане и задължително трябва да има инфузионна помпа, за да се преливат съответните хранителни вещества и медикаменти, така че транспортният кувьоз би могъл да осигури всичко това.

Въпреки че дарението е към медиците от Спешна помощ в София, неонатологичната линейка ще обслужва пациенти от цялата страна.

Д-р Георги Гелев
"Ние ще бъдем на практика само хазяи на тази линейка. Разбира се, шофьорите ще бъдат нашите, поддръжката ще бъде наша, но изцяло ще работи по заявка на болниците, в които има родилни отделения и където се налага междуболничен транспорт."

Според неонатолозите от страната необходимостта от подобна линейка е огромна, тъй като превозването на недоносени деца крие огромни рискове. Статистиката показва, че всяко десето новородено у нас е недоносено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем рибари са загинали при пиратско нападение край Филипините
Осем рибари са загинали при пиратско нападение край Филипините
Няма да се отучва по време на междусрочната ваканция
Няма да се отучва по време на междусрочната ваканция