НОВИНИ

Оланд: Намесата на Турция в Сирия може да предизвика ескалация на конфликта

Френският президент Франсоа Оланд призова към незабавно примирие в Алепо. Вторият по големина сирийски град е изправен пред огромна хуманитарна катастрофа, заяви френският държавен глава в реч в Елисейския дворец. Пред посланиците във Франция, Оланд очерта позициите на правителството си по ключови международни проблеми.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова БГНЕС
14:33, 30.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
оланд намесата турция сирия предизвика ескалация конфликта

Турската операция срещу кюрдите носи голям риск, смята френският президент. Според него е разбираемо, че Турция е разположила армия на сирийска територия, за да се защитава от "Ислямска държава", но в същото време тя атакува и кюрди, които също се борят с джихадистите с подкрепата на международната коалиция.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Тези многобройни, противоречиви интервенции носят риска от всеобща ескалация. Абсолютно необходимо е спиране на боевете и връщането към преговори".

Рисковете от ескалация в Украйна също са повишени, Минските споразумение чакат да бъдат приложени, каза Оланд и коментира последствията за Европа.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Ефектът от украинската криза се усеща в отношенията между Русия е страните от Европа. Тази ситуация носи вреди, защото е с висока цена и за едните, и за другите. Всички ние имаме интерес да излезем от нея възможно най-бързо".

Що се отнася до излизането на Лондон от Евросъюза, то е невъзвратимо и трябва да стане до 2019 година, смята Оланд. Освен това Париж поиска спирането на преговорите за споразумение за свободна търговия между Евросъюза и Съединените щати. Оланд смята, че подобно споразумение е невъзможно преди края на мандата на Барак Обама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американска компания започна клинични изпитания на ваксина срещу вируса Зика
Американска компания започна клинични изпитания на ваксина срещу вируса Зика
Павлова: Търсим най-доброто решение на АМ Струма през дефилето
Павлова: Търсим най-доброто решение на АМ "Струма" през дефилето