НОВИНИ

​Папа Франциск навършва 80 години

Папа Франциск навършна днес 80 години. Официални церемонии не са предвидени. Денят на Светия отец ще започне с отслужване на меса в един от параклисите на папския дворец във Ватикана.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
09:05, 17.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 в Буенос Айрес. Избран е за папа на 13 март 2013 г., след като Бенедикт 16-ти се оттегли седмици по-рано.

Днешният ден е специален за аржентинския папа и в същото време обикновен. Франциск ще проведе планираните си серщи във Ватикана, сред тях с президента на Малта и с членове на общност, която се опитва да живее като първите християни.

Папата става на 80 години. В негова чест Ватиканът издаде специална пощенска марка с лика му. Създадени са и електронни адреси на осем езика, с които миряните могат да честитят личния празник на главата на Римокатолическата църква.

В последните години, папа Франциск отбелязваше рождения си ден като раздаваше спални чували на бездомници в Рим или изпращаше храна в център за мигранти. Наричат Франциск папата реформатор. Той умее да пленява широката публика, както и да общува с журналисти.

Продължава и започнатото от предшественика му Бенедикт 16-ти икономическо преструктуриране на Светия престол. Доказа и посредничиеските си умения в конфликти - папата спомогна за размразяването на отношенията между Куба и Съединените щати.

Папа Франциск вече не намеква за оставка. Напротив, това лято той заяви "Продължавам напред" и загърби думите си от март 2015 година "Имам чувството, че понтификатът ми ще бъде кратък, четири или пет години".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се облечем в празничната вечер?
Как да се облечем в празничната вечер?
Взриви се автобус, превозващ военни в турския град Кайсери
Взриви се автобус, превозващ военни в турския град Кайсери