НОВИНИ

Парламентът на Косово гласува за създаването на армия от 5000 души

Парламентът на Косово одобри днес създаването на армия от 5000 души. Това стана седмица, след като сръбският премиер намекна, че такава стъпка може да провокира военна интервенция от страна на Белград, съобщи Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
13:54, 14.12.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света
парламентът косово гласува създаването армия 5000 души

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази разочарование от днешното решение на Косово да продължи трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия и каза, че Алиансът ще преразгледа равнището на сътрудничеството си с косовските сили.

"Съжалявам, че това решение беше взето въпреки опасенията, които бяха изразени от НАТО", каза Столтенберг.

"НАТО подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в рамките на настоящата им задача. С промяната на задачата, Северноатлантическият съвет сега ще трябва да преразгледа равнището на ангажираност на НАТО с Косовските сили за сигурност", добави генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че НАТО "остава ангажирана чрез (миротворческите сили под негово ръководство) КейФОР за (осигуряването на) сигурна и безопасна среда в Косово".

;

Решението идва 20 години, след като косовските албанци се надигнаха срещу сръбското управление, и едно десетилетие, след като Косово обяви независимост от Сърбия. Стъпката бе наречена "историческа" от САЩ , но НАТО я разкритикува като контрапродуктивна в усилията да бъде намалено напрежението между Косово и Сърбия.

Законодателството за трансформиране в армия на леко въоръжените сили за сигурност на Косово, създадени предимно за реагиране при кризи, гражданска защита и отстраняване на останали муниции от конфликта през деветдесетте години, бе одобрено от 105 депутати в 120-местния парламент.

Единайсет депутати от сръбското малцинство бойкотираха вота. На стъпката се противопостави и Сърбия, която отказва да признае независимостта на бившата си провинция и предупреди, че една национална армия на Косово може да дестабилизира Западните Балкани.

Сръбските политици имат безпокойства, че една такава армия може да бъде използвана за прогонване на сърбите, останали в Косово - обвинение, което бе отхвърлено от косовските албански лидери, разчитащи на подкрепата на ЕС и САЩ за развитието на тази малка балканска страна.

Сръбският президент Александър Вучич ще инспектира войски по косовската граница през следващите три дни, заяви неговият кабинет вчера.

Водените от НАТО мироопазващи сили в Косово имат около 4000 войници в страната.
Балкански анализатори обаче са на мнение, че каквато и да е акция на сръбската армия с численост 28 000 войници срещу Косово е малко вероятна с оглед на аспирациите на Белград да се присъедини към ЕС .

С приемането на новото законодателство Косово ще създаде министерство на отбраната, а бъдещата армия ще се състои от 5000 активни войници и 3000 резервисти. Служители в правителството в Прищина заявиха, че процесът по създаването на армията ще продължи поне десет години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ пуска нови банкноти от 100 лева
БНБ пуска нови банкноти от 100 лева
Откриха тялото на началника на КАТ - Казанлък
Откриха тялото на началника на КАТ - Казанлък