САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Пламен Димитров: 70% от българите получават заплата под средната за страната

С 10 процента са се увеличили заплатите през миналата година. Разликата във възнагражденията между столицата и другите градове , обаче е около 250 лева. Данните са на КНСБ. Президентът на синдиката Пламен Димитров каза в студиото на "Денят започва", че само 30 процента от работещите у нас получават над 1000 лева заплата и това е причина за продължаващата емиграция. Затова синдикатите ще настояват за по- висока стартова заплата на хората с висше образование.

от БНТ
08:32, 30.06.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

За президента на КНСБ един е основният индикатор - реалната работна заплата и как се осреднява през националната статистика. По негово мнение, минималната работна заплата трябва да се съотнася около 50% от това, което реално получаваме в джоба си като средна величина. Той каза, че съгласието като че ли е на лице, че тя не може да бъде по-малка от досегашната.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: По-важно е да имаме някакви срокове, в които да се договаряме и да стигнем и до следващите стъпки. Да не я отричаме, да се съгласим, че минимална заплата ще има в България, както е имало толкова време, съотношението към средната да го приемем в някакъв диапазон и след това вече да минем по сектори, по икономически дейности и да се разберем как договаряме минималните нива по категориите персонал.

Димитров припомни, че преди две години бизнесът каза, че замразява договарянето за минималните осигурителни доходи, тъй като иска да види минималната работна заплата за страната как ще се определя. Двата процеса са взаимно свързани, но са блокирани в момента. Пламен Димитров беше категоричен, че няма как трета година да нямаме договаряне по тези числа, тъй като средният доход върви нагоре заради ръста на заплатите. За миналата година над 10% се е увеличила средната работна заплата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Британските депутати одобриха двегодишната програма на правителството на Мей
Британските депутати одобриха двегодишната програма на правителството на Мей
Дигиталният натюрморт и постмодернизма на Кирил Кацаров
Дигиталният натюрморт и постмодернизма на Кирил Кацаров