НОВИНИ

Рекорден брой жени служат в бойните части на израелската армия

Израелската армия обяви днес, че жените, служещи в бойните й части, са достигнали рекорден брой тази година, предаде Франс прес. През 2017 г., 2700 жени са постъпили на военна служба в бойните части, каза пред журналисти израелски офицер, като се позова на данните, публикувани след набора от ноември.

bnt avatar logo
от БТА
21:35, 03.12.2017
5207
Чете се за: 00:32 мин.
По света
рекорден брой жени служат бойните части израелската армия

Март и ноември са двата основни месеца за набиране на редовни военнослужещи в израелската армия. Задължителната военна служба за мъжете е две години и осем месеца, а за жените - две години. Повечето жени служат в смесени части. Офицерът подчерта, че в граничните войски делът на жените се е увеличил от 15 на 35 процента за последните 3-4 години.

За набирането на ултраортодоксални евреи във въоръжените сили, офицерът каза, че поставената от правителството цел е била 3200 ултраортодоксални евреи да постъпят на военна служба не е постигната, тъй като са приели да служат 2850. Въпросът дали ултраортодоксалните евреи да служат в армията отдавна е повод за дискусии в Израел и редовно става причина за сблъсъци между представители на тяхната общност (около 10 на сто от населението на Израел) и полицията.

Върховният съд се произнесе през септември, че ултраортодоксалните евреи трябва да постъпват в армията за задължителна военна служба, както всички останали, но прилагането на това решение бе отложено с една година, добавя АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици арестувани за оръжие и наркотици в Сърбия
Стотици арестувани за оръжие и наркотици в Сърбия
Жертви и ранени при пожар в многоетажен жилищен блок в Германия
Жертви и ранени при пожар в многоетажен жилищен блок в Германия