НОВИНИ

Рокади във френския кабинет на фона на опустошителното наводнение

Очакваните промени във френския кабинет най-после са факт. Президентът Еманюел Макрон назначи лидера на партията си Кристоф Кастанер за нов вътрешен министър, на мястото на подалия преди две седмици оставка Жерар Колон. Нови фигури са начело на още 4 министерства. Новите назначения трябваше да станат ясни още миналата седмица, но се забавиха включително и заради опустошителните наводнения преди ден в Южна Франция, където за часове се изсипа дъжд колкото за няколко месеца. Последната равносметка от бедствието е 12 загинали, 9 тежко ранени и двама души в неизвестност.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:17, 16.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

52-годишният Кристоф Кастанер е лидер на партията на президента "Република напред!", бил е говорител на правителството и е верен поддръжник на Еманюел Макрон. Бивш член на Социалистическата партия, който обаче направи име в политиката едва с идването на Макрон.

Поста поема от временно изпълняващия длъжността вътрешен министър и премиер на Франция Едуар Филип.

Едуар Филип, премиер на Франция: Сигурността е основен приоритет за президента и правителството. Вместо да държим дълги речи, доказваме това с управленските си решения - с увеличаването на бюджета за сектор сигурност, на броя на полицаите, жандармеристите и разузнавателните служби.

Новият министър похвали работата на колегите си и даде категорична заявка, че за сигурността на Франция се грижат истински професионалисти.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Ще работим неуморно, всеки ден по 24 часа, без никаква почивка и без да губим време, защото опазването на френските граждани изисква огромни усилия.

Поста се оваканти, след оставката на Жерар Колон, който ще се бори за кметския пост в Лион. С нови министри са и ведомствата на културата, земеделието и отвъдморските територии. От Елисейския дворец определиха състава на новия кабинет като "динамичен" и изграден от експерти.

На този фон обстановката в южната част на страната остава тежка, след като вчера само за ден валя средното количество за три месеца. Това са най-тежките наводнения в района от близо век.

Лошото време засегна 70 общини, училищата са затворени, а най-малко 2000 домакинства остават без ток. На въпроси на граждани дали синоптиците не са закъснели с предупреждението, от правителството казаха, че няма да прикриват недостатъци в системата и че ще финансират нова свръхмодерна техника за по-точни прогнози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движение България на гражданите коментира проектобюджета на НОИ
"Движение България на гражданите" коментира проектобюджета на НОИ
Учителски синдикат: След 8 години ще липсват близо 40 000 преподаватели
Учителски синдикат: След 8 години ще липсват близо 40 000 преподаватели