НОВИНИ

Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония

Втори ден на парламентарни дебати за промени в Конституцията на Македония, но властта и опозицията отново не сближиха и на йота позициите си. Премиерът Зоран Заев отново призова политиците да си простят и да преговарят, за да се преодолее поляризацията в обществото. И да може страната най-после да получи реален шанс за членство в НАТО и ЕС.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:11, 16.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Зоран Заев даде да се разбере, че с вчерашния си призив за политическо помирение по повод погрома в парламента през април миналата година не е имал предвид амнистия за извършителите.

"И през ум не ми минава да се меся на други институции", заяви премиерът. И добави, че е отворен за диалог с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, за да се събере квалифицирано мнозинство за промени в Конституцията съгласно договора с Гърция за името. В Скопие са предпазливи в очакванията си.

Ето как ги очерта в коментар за БНТ главният редактор на вестник "Слободен печат".

Жарко Йорданоски, главен редактор на в. "Слободен печат": Вярвам, че в течение на утрешния ден ще се знае дали е постигнато парламентарно мнозинство, или ще трябва да се ходи на предсрочни избори.

Шансовете за избягване на предсрочни избори засега изглеждат малки. Ако се стигне до такива, Македония ще изостане с графика за промяна на името и дори ако след това има втора процедура за конституционни промени, ситуацията в Гърция може вече да не е благоприятна - заради наближаващите там избори догодина.

Жарко Йорданоски, главен редактор на в. "Слободен печат": От тук идва този натиск да се убедят депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да променят мнението си. Защото понякога политиците действат нерационално и неразумно. Дори във вреда на своята държава. Доколко го съзнават, не знам.

ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че няма да има разкол в редиците им и промените няма да бъдат приети. Законовото време за дебати е до 10 дни.

Според Жарко Йорданоски започващите в четвъртък технически преговори за присъединяването към НАТО все пак имат смисъл - за да може да е готова Македония бързо да пристъпи към бленуваното членство, ако политическото противопоставяне в Скопие все пак бъде преодоляно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надпис Локо София оскверни мемориал в Япония
Надпис "Локо София" оскверни мемориал в Япония
Държавата ще събере 19 млн. лв повече заради новите данъчни промени
Държавата ще събере 19 млн. лв повече заради новите данъчни промени