НОВИНИ

Румънската обществена телевизия е изключена от EBU заради натрупани дългове

Румънската обществена телевизия /TVR/ е изключена от Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ заради натрупани дългове в размер на 16 милиона швейцарски франка. Страната няма да участва в песенния конкурс на Евровизия. Румънската обществена телевизия губи и достъп до новинарския и спортен обмен на И Би Ю, както и до други услуги за страните-членки.

Невена Бонева
от Невена Бонева
16:58, 22.04.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света
румънската обществена телевизия изключена ebu заради натрупани дългове

Дългът на TVR е натрупан от 2007-ма насам. С писмо от 15 април Европейският съюз за радио и телевизия /EBU/ е поискал изплащане на 10 милиона швейцарски франка. Сумата е трябвало да бъде внесени от румънската държава до 20 април, а за остатъка от шест милиона швейцарски франка да се даде банкова гаранция и той да бъде платен до края на годината.

Ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ изрази съжаление, че румънското правителство не е отговорило на опитите за решаване на проблема и изтъкна, че предприема мярката, защото дълговете на Те Ве Ер поставят в опасноста стабилността на самия съюз.

Говорител на румънското правителство обясни, че не е намерено законово решение за покриване на дълга, без да се нарушат правилата за честната конкуренция, защото телевизията имала задължения и към други кредитори. Говорителят посочи още, че писмото от Европейския съюз за радио и телевизия било получено едва тези дни и че проблемът е стар, затова правителството не трябва да бъде обвинявано, че не плаща дълг, който е лежал в различни чекмеджета от години.

Румънската обществена телевизия е изправена пред финансов колапс със задължения от 150 милиона евро, 100 милиона от тях към държавния бюджет. Тя завърши финансовата 2015-та година със загуби от 5,4 милиона евро. След последното плащане към Европейския съюз за радио и телевизия през януари в размер на 250 хиляди евро, телевизията информира съюза, че няма повече средства да продължи с вноските.

На тазгодишното издание на песенния конкурс на Евровизия в Стокхолм от 10 до 14 май Румъния трябваше да бъде представена от Овидиу Антон с "Миг тишина". Страната започва участието си в конкурса през 1994-та и оттогава два пъти е печелила трето място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засадиха дръвчета във варненския зоопарк
Засадиха дръвчета във варненския зоопарк
Кристалина Георгиева: Никога не съм имала връзки с Държавна сигурност
Кристалина Георгиева: Никога не съм имала връзки с Държавна сигурност