С какво се хранят децата - започват проверки на кухните в училищата и градините

Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на кухните в училищата и градините. За какво ще следят инспекторите и какви са най-честите нарушения в кухненските блокове - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ.

от БНТ
08:08, 24.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Тези проверки се правят всяка година. Кухните в детските градини и училищата подлежат на текущ официален контрол през цялата година. Те са обекти във висок риск, защото хранят малки деца, обясни д-р Кулински.

Д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ: При проверките има два основни акцента - първият е сграден фонд, технологично оборудване, обща хигиена и хигиена на персонала. Следи се дали в кухнята е извършен ремонт, завършен ли е и би ли повлиял на децата. Проверява се дали хладилниците работят правилно, дали печки и посуди са в нормален вид.

Вторият акцент е самата храна - производител, етикетиране, опаковки, срок на годност.

Д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ: Най-честите нарушения са неработещи или не добре работещи уреди. Другото е храни с неправилна етикетировка, с неизвестен произход и много рядко с изтекъл срок на годност.

Глобата при нарушения е от 500 до 1000 лв за физическо лице и между 1500 и 2000 лв за юридическо лице, каквото са детските градини, допълни д-р Кулински.

Репортерът ни Боряна Черганова провери на живо какви са условията в кухнята на една от детските градини в София и как се осъществява контролът.

Вижте повече подробности във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръгва делото срещу семейство Баневи
Тръгва делото срещу семейство Баневи
Лидерите на Франция, Германия и Великобритания проведоха среща в Ню Йорк
Лидерите на Франция, Германия и Великобритания проведоха среща в Ню Йорк