НОВИНИ

САЩ обвиниха Русия във "варварство" заради Сирия

Най-малко 85 души са загинали при вчерашните въздушни удари срещу сирийския град Алепо. Докато се провеждаше офанзивата, в Ню Йорк се провеждаше спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Между постоянните представители, обаче, се разрази словесна война. Но срещата завърши без резултат.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:47, 26.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Съединените щати обвиниха Русия във "варварство" заради въздушните удари в Алепо. Саманта Пауър заяви, че мирното уреждане на конфликта в Сирия е невъзможно, ако Русия е настроена да продължава войната.

Постоянният представител на Русия Виталий Чуркин пък обвини Съединените щати, че не правят нищо за разграничаване на терористи от опозиционери. Според него постигането на мир на този етап е почти невъзможна задача. Чуркин беше категоричен, че Русия вече няма да се съгласява на едностранни стъпки за прекратяване на огъня.

Не на тази позиция, обаче, е специалният пратеник за Сирия на ООН Стафан де Мистура. Той заяви, че е убеден, че ситуацията в Сирия може да бъде преобърната и обяви, че няма да се оттегли от поста си.

Де Мистура обвини Сирия, че извършва безпрецедентно военно насилие срещу цивилни в Алепо. Той беше категоричен, че офанзивата на проправителствените части е довела до едни от най-лошите моменти в петгодишната война в Сирия

Пред Вашингтон пост жители на Алепо заявяват, че вече не вярват на постигането на мир с международно посредничество. "Най-доброто, което могат да направят в Съвета за сигурност, е да спрат с приказките. Тук те не променят нищо", казва пред "Вашингтон пост" местен жител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златно перо получи Александър Недков в Русе
"Златно перо" получи Александър Недков в Русе
Европа чества Международния ден на езиците
Европа чества Международния ден на езиците