НОВИНИ

Шега или опит за терористичен атентат в Норвегия?

Норвегия повиши нивото на терористична опасност от "възможно" на "вероятно". Това се случва ден след като случаен минувач предупреди силите за сигурност за бомбена атака. Борис Бъчваров разкзва.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
22:50, 10.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света
шега опит терористичен атентат норвегия

Да предотвратиш терористична атака, докато се прибираш от работа. Това е случаят с норвежеца Фуад Бас. Вчера той забеляза мъж, който залагаше подозрителен пакет в центъра на Осло. Бас веднага уведомява полицията, а при задържането силите за сигурност установяват наличието на експлозивен материал в 17-годишния руски бежанец.

Фуад Бас: Той стоеше така, на колене и залагаше пакета. Веднага, когато ме видя го грабна и първо се отправи към улицата, а след това промени решението си и се насочи към реката, към онзи мост там. Това е всичко. Веднага се обадих на полицията.

След задържането на бежанеца властите установяват, че той вече фигурира в списъка на заподозрените в симпатии към идеята за джихад. Въпреки това според адвоката на 17-годишния руски гражданин изобщо не става въпрос за опит за терористична атака.

Аасе Сигмунд, адвокат: Норвежката полиция е открила обект, който има малък експлозивен потенциал. Ако погледнете в интернет момчета си правят подобни шеги. Задържаният отбелязва, че не е искал да слага пакета на оживено място.

Арестуваният смята, че не е виновен по обвиненията за организиране на терористичен атентат. Въпреки това нивото на опасност от атаки в Норвегия бе повишено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берлускони спаси 5 агнета
Берлускони спаси 5 агнета
51% от българите се определят като религиозни
51% от българите се определят като религиозни