НОВИНИ

Унищожените паметници в Палмира

След освобождаването на Палмира от "Илслямска държава", оценката на щетите е, че повечето древни паметници са оцелели. Прието е правителствено решение за разработването на стратегически план за поетапно възстановяване на всички разрушени паметници, явяващи се национално достояние на сирийския народ.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:09, 27.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Унищожените паметници в Палмира

Непокътната е колонадата, водеща към пазарния площад - Агора - в центъра на античния град. Оцелял е мраморният театър, обаче Триумфалната арка, служила като визитна картичка на града, не е на познатото си място. Изчезнали са повечето статуи и барелефи.

Вандалите от ИД са разграбили местния музей, където са се съхранявали реликви, открити при разкопките. Залите на музея са опустошени, разтрошени статуи на патриции и езически богове се търкалят по земята сред купчини боклуци и рухнала мазилка.

Артефактите - многобройни украшения, огърлици, пръстени, амфори, статуетки, печати, монети - са разграбени и вероятно ще се появят на нелегалния пазар на антични ценности. Самият некропол, където са били намерени находките, е разрушен.

Пред входа на музея липсва прочутата статуя на лъва Алат от 1 век (н.е.), която бе унищожена от вандалите на ИД веднага, след като те завзеха Палмира на 21 май м.г.

Името на града на арабски е Тадмор, известен на Запад предимно като Палмира, той се намира в Централна Сирия, административен център на едноименна околия в област Хомс.

Гръцкото му име Palmyra (Παλμυρα) е превод от арамейското Tadmor, което означава палма. Древният град е наричан и "невестата на пустинята".

Възниква през Второто хилядолетие пр.н.е. През 1-3 век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушаван е и от римляните през 273 г. В миналото е важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

На 21 март 2015 г. "Ислямска държава" превзема Палмира и унищожава голям брой паметници на културата на античния свят с общочовешка културно-историческа стойност.

На 27 март 2016. сирийската армия, вярна на президента Башар Асад, с подкрепата на ВВС на Русия, си връща пълния контрол над града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийският вътрешен министър призна за грешки преди атентатите в Брюксел
Белгийският вътрешен министър призна за грешки преди атентатите в Брюксел
Приключи драмата с барикадиралия се бивш полицай
Приключи драмата с барикадиралия се бивш полицай