НОВИНИ

Сърбия, Словения и Хърватия затвориха границите си за нелегални мигранти

Сърбия, Словения и Хърватия ограничиха достъпа за мигранти. Властите в Любляна обявиха, че на словенска територия ще бъдат допускани само бежанци, които търсят убежище в Словения. Белград и Загреб веднага реагираха. В двете държави ще могат да влизат само мигранти с валидни документи за Шенген.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:15, 09.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Вече няма Балкански маршрут за бежанците, обяви словенският премиер Миро Церар. От полунощ Словения започна да прилага новите ограничения за мигрантите.

Миро Церар, министър-председател на Словения: "Затварянето на Балканския маршрут означава, че всички страни по него, ще връщат нелегалните мигранти. За Словения, това означава изпълнение на условията на Шенген".

В Словения ще бъдат допускани и мигранти по хуманитарни причини. Но всеки случай ще се разглежда поотделно, съобщиха властите в Любляна.

;

Хърватия, която не е част от Шенгенската зона, обяви, че ще последва примера на Словения и ще допуска на своя територия само мигранти с легални документи за Шенското пространство.

Белград обяви, че приема решението на Любляна като "затваряне на Балканския маршрут". Заради въведените ограничения от Словения, Сърбия съобщи, че затваря гарниците си с Македония и България. "Сърбия не може да се превърне в общ център за мигрантите", обясниха от сръбското външно министерство.

Затварянето на границите по Балканския маршрут означава, че хилядите мигранти, блокирани на границата между Гърция и Македония няма да могат да продължат. Над 30 хиляди души са блокирани в Гърция. На гръцките острови, обаче, продължават да пристигат мигранти, които се надяват да стигнат до Централна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха свободните места в детските градини във Варна
Обявиха свободните места в детските градини във Варна
Тежка катастрофа затвори пътя Велико Търново - Русе
Тежка катастрофа затвори пътя Велико Търново - Русе