НОВИНИ

Създадоха изследователски стипендии "Стивън Хокинг"

Изследователски стипендии по математика и физика отдават почит към английския астрофизик Стивън Хокинг, който почина на 14 март тази година. Наградата ще се дава на "изключителни студенти", заявиха от британското правителство. Тези стипендии "ще се присъждат на изключителни кандидати, които завършват докторантурата си в сферата на математиката, физиката и информатиката", заяви британският министър по бизнес, енергетика и промишлена стратегия Грег Кларк.

bnt avatar logo
от Стоян Варадинов
10:36, 11.06.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
създадоха изследователски стипендии стивън хокинг

До 10 стипендии "Стивън Хокинг" ще бъдат предоставяни всяка година през следващите 5 години. Получателите ще могат да продължат своята изследователска работа в британските институции в продължение на три години.

Децата на Стивън Хокинг - Робърт, Луси и Тим Хокинг казаха, че те са "доволни, че тези стипендии носят името му", като приемат това като "голяма почит" към живота на техния баща, починал на 76-годишна възраст.

"Като учен, който е направил изключителни открития през цялата си кариера, но особено през първите години, той много се интересуваше от появата на нови таланти и отдаде голяма част от кариерата си като учен на това", припомниха децата му.

"Няма по-добър начин да се отдаде почит към този велик човек, който помогна на следващото поколение да надхвърли границите на знанието над законите, които управляват нашата вселена", заяви британският държавен секретар за научни изследвания и развитие и иновация Сам Гимах.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Потър и прокълнатото дете спечели Тони за най-добра театрална пиеса
"Хари Потър и прокълнатото дете" спечели "Тони" за най-добра театрална пиеса
Приключенски туризъм в района на Маджарово
Приключенски туризъм в района на Маджарово