НОВИНИ

Таксиметровите шофьори в Италия прекратиха стачката си

Италианските таксиметрови шофьори, които стачкуваха от почти една седмица, за да протестират срещу нелоялната конкуренция, идваща от други услуги за превоз, постигнаха споразумение с правителството и преустановиха стачните действия, предаде Франс прес. Новината съобщи италианското правителство. Споразумението е постигнато след продължили пет часа преговори между италианския заместник-министър на транспорта Рикардо Нечини и представители на таксиметровия отрасъл.

таксиметровите шофьори италия прекратиха стачката
bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 22.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

По-късно днес правителството ще се събере заедно с представители на таксиметровия отрасъл, за да работи в продължение на месец върху два нормативния акта - единия за реорганизация на отрасъла, а другият за борба с нередностите в сектора. В срещата и работата по двата нормативни документа ще участват и представители на сектора на така наречените "туристически превозни средства с шофьор", предлагащи алтернатива на таксиметровите услуги.

В Рим вчера протестите на таксиметровите шофьори прераснаха в прояви на насилие пред централата на Демократическата партия на Матео Ренци и пред седалището на правителството. Полицията трябваше да се намеси, след като там избухнаха бомбички. При едната от експлозиите бяха изпотрошени стъклата на съседна сграда.

Таксиметровите шофьори са против конкуренцията на "туристическите превозни средства с шофьор", осигурявани от компании, като американската Юбър.

Водачите на "туристическите превозни средства с шофьор" получават разрешително, за което плащат, подобно на таксиметровите шофьори. В големите градове като Рим сумата е по-голяма. В по-малките сумата за разрешителното е по-малка. Много водачи предпочитат да издават документа там където е по-евтино и после да идват в Рим и други големи градове, за да предоставят превозвачески услуги и това ядосва таксиджиите, които се оплакват от нелоялна конкуренция.

Таксиметровите шофьори се оплакват и от тарифите, които при тях са фиксирани, докато при конкуренцията са свободни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп каза, че е натъжен от кончината на Чуркин
Тръмп каза, че е натъжен от кончината на Чуркин
Затварят Хемус за обследването на 3 тунела
Затварят "Хемус" за обследването на 3 тунела