НОВИНИ

Тайни на 8 хиляди години под земята в София

Следи на първите носители на цивилизацията в Европа бяха разкрити от археолозите при разкопки в столичния квартал "Слатина". Необичайно голяма къща от времето на неолита изненадва със сложна конструкция и странни ритуали отпреди 8 хиляди години. Прахората, преселили се по земите ни от средна Азия, са и първите земеделци и животновъди в Европа.

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор Станислав Ангелов
20:25, 01.07.2016
8749
Чете се за: 01:42 мин.
Още

Опожарявали са къщите си. Домът за прачовеците носи душа и само чрез огъня тя може да се освободи.

проф. Васил Николов - ръководител на археологическите разкопки: Намерихме доста късове от стопена глина при над 1200 градуса, което може да се получи само при внасяне на голямо количество дървен материал и при осигуряване на тяга.

Странният огнен ритуал от неолита е спекъл глината и затова днес учените могат да разчетат тяхната култура, необичайни вярвания и технически умения от преди 8 хиляди години. Когато тук явно са строили огромни къщи като разкритата току що - три стаи в 150 квадрата. При това с дъговидни стени.

проф. Васил Николов: За първи път срещам такова нещо и никъде в литературата няма такова нещо описано. След известни разсъждения се оказва, че те са успоредни на оста на рова, който е съществувал тука.

Древните ограждали селището си с магичен ров, част от мирогледа им. Но са се разрастнали и се наложило да направят нов магичен кръг. Къщата е построена върху стария. А множеството делви със зърно подсказват, че са се радвали на богата реколта, запазена и до днес.

проф. Васил Николов: Ето го опожареното зърно, овъгленото зърно. Има и леща, има и ечемик, лимец разбира се, е основното зърно. Това е най-вероятно е някаква жертва при опожаряването.

Оставили са делвите със зърно, но са си изнесли хромеловите камъни за мелене на брашно. Преди да подпалят къщата, са си взели и характерната бяла рисувана керамика, но пък са принесли в жертва всичките си брадви и секири.

проф. Васил Николов: Защо брадвите са тука - ето ги двете там, има още една друга брадва. Ето острието на брадвата и е направена от зелен камък, който е много рядък. Много добре е изострена, не е счупена, за да бъде изоставена.

Селището им е било поне 300 декара. Но учените, за сега имат само две къщи на първите откриватели на земеделието, заради което се наложило да напуснат родните си земи в предна Азия.

проф. Васил Николов: Засушава се климата и тръгват към Мала Азия, от Мала Азия също климата се променя и тръгват към Балканите. И Балканите са първата зона на Европа, която приема това велико откритие и българските земи са в центъра именно на тази зона.

А място тук оказва се е избирано не толкова заради плодородната земя и вода. Прехранвайки се от земеделие, най-ценното за древните започва да става солта.

проф. Васил Николов: Слатина идва от "слат", древнославянското, което значи сол. И тука в този район явно има сол. И много често ранни неолитни селища се намират в райони, които сега се наричат Слатина в българските земи и в Сърбия.

В тревата или във водата, друг е въпросът как са успявали да открият ценната сол. Още едно доказателство, че тези хора са носители на висока култура и цивилизация.


300 години по-късно, преселници на същия народ основават селище край Мурсалево, където строят вече двуетажни къщи. Подробности можете на видите тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рок изложба подреди русенският художник Огнян Балканджиев
Рок изложба подреди русенският художник Огнян Балканджиев
Летни концерти започват в лондонския Хайд парк
Летни концерти започват в лондонския Хайд парк