НОВИНИ

Тереза Мей: Гласуването на сделката за Брекзит ще е на 14 или 15 януари

Британският премиер Тереза Мей разсея съмненията, че ще отложи за пореден път парламентарния вот за споразумението с ЕС за Брекзит. Пред BBC тя предупреди, че ако това не стане, Великобритания ще се сблъска с непредвидими трудности. Най-новите социологически допитвания сочат, че повечето британци искат да останат в ЕС, а въпросът да има или да няма Брекзит - да се реши с нов референдум, а не от парламента.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
15:34, 06.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Тереза Мей заяви категорично в шоуто на Андрю Мар, че Камарата на общините ще се произнесе по постигнатата от нея сделка за Брекзит през седмицата след 14 януари. От думите ѝ обаче стана ясно, че та продължава да не е сигурна дали ще получи необходимото мнозинство.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Ако споразумението не бъде подкрепено, ще навлезем в напълно непознати води.

Това означава хаотичен Брекзит без споразумение, който е предпочитан вариант от голяма част от управляващите консерватори и от осигуряващите мнозинството и в Камарата на общините северноирландски националисти. Затова Мей е приготвила предложения за мерки, които ще представи през започващата утре седмица.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Първите са специално за Северна Ирландия. Вторите - за по-голяма роля на парламента за следващата фаза на определянето на бъдещите ни отношения с Европейския съюз. И третите - по тях още работим, уверения от Евросъюза по вече възникналите проблемни въпроси.
;

41% от британците искат окончателното решение да има или да няма Брекзит да бъде взето пряко от народа, а 36 на сто - от парламента, сочи допитване на YouGov. Според него, ако сега се проведе втори референдум - Брекзит ще бъде отхвърлен с 54 срещу 46 на сто от гласовете. Тереза Мей е обаче против такъв вариант, както и срещу удължаване на процедурата по напускането на съюза.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Това ще поляризира страната ни. Така смятам. А и реално нямаме време за референдум преди 29 март.

Опозицията, или поне ръководството й, също не подкрепя втори референдум. Допитването на YouGov обаче сочи, че 75% от членската маса на Лейбъристката партия настоява лидерът Джереми Корбин да поеме именно такъв курс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Микробус се блъсна с теснолинейка край Велинград
​Микробус се блъсна с теснолинейка край Велинград
В Полша задържаха собственика на ескейп стаята, в която загинаха 5 момичета
В Полша задържаха собственика на "ескейп стаята", в която загинаха 5 момичета