НОВИНИ

Установена е самоличността на тримата нападатели от Лондон

Вече е установена самоличността на тримата нападатели, които убиха 7 души и раниха 48 в Лондон. Имената им, обаче, ще бъдат съобщени по-късно. Три дни преди парламентарните избори във Великобритания, британският премиер Тереза Мей предупреди, че нивото на терористична заплаха в страната остава сериозно.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:38, 05.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Лондон осъмна с нови обиски, с нови арести и с още много въпроси за нападението от събота. Днес са били задържани още няколко души, но засега не е ясна каква е връзката им с нападателите. От полицията потвърдиха, че 11 души остават в ареста. Претърсено е било и жилището на един от нападателите.

Кресида Дик, шеф на полицията в Лондон: Претърсихме различни места и конфискувахме огромно количество материали. Разследването се движи много бързо, работим с разузнаването и това дава резултати.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Според разследващите, обаче, джихадистите не са пряко свързани и най-вероятно нападението е било планирано във Великобритания.

По непотвърдени данни, единият от нападателите е имал ирландски паспорт. Според медиите в Ирландия, той бил от марокански произход, бил женен за шотландка и известно време живял в Дъблин.

В Исляма няма място за отровна идеология, заяви кметът на Лондон.

Садик Хан, кмет на Лондон: Действията на тези мъже бяха дяволски. Гневен съм, че са искали да оправдаят поведението си с вярата, която аз изповядвам. Осъждам терористичните им действия, осъждам и отровната идеология, която са изповядвали.

Криси Арчибалд - това е една от жертвите на нападението. Канадка, която била за първи път в Лондон. Издъхнала в ръцете на годеника си.

Британският премиер потвърди, че сред загиналите има от различни националности.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова Тереза Мей да подаде оставка като министър-председател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Лондон: Състоянието на пострадалия българин е стабилно
Посланикът ни в Лондон: Състоянието на пострадалия българин е стабилно
Земеделци от Сандански трудно намират работници
Земеделци от Сандански трудно намират работници