НОВИНИ

В БАН отчетоха вторичен земен трус в Бодрум в ефира на БНТ

Тази вечер по време на прякото включване от БАН на Мария Чернева в централната емисия на "По света и у нас" апаратурата на БАН получи сигнал за силно земетресение. На системата за бързо оповестяване точно в 20:10 часа то бе съпътствано от силен звук и голяма червена точка на един от екраните в агенцията. Няколко минути след това, след проверка на сеизмолозите, се оказа, че земетресението не е на наша територия, а е вторичен трус в района на Бодрум с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:41, 21.07.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Според сеизмолозите от БАН, глобална причина за земетресението е взаимодействието на три плочи - средиземноморската, арабската и евроазиатската, както и две микроплочи, чието разместване е непосредствената причина за труса. Тъй като България няма общо с тези плочи, за нас няма опасност, обяви проф. Емил Ботев пред БНТ.

проф. Емил Ботев - дир. сектор "Сеизмология" - БАН: Ние имаме един Северно Егейски ров, който е продължение на Северно Анаталоийския ров и от там започва вътрешно-континенталната област на централните Балкани, където сме разположени ние. Не сме пряко свързани с активизацията от последните месеци. Ние сме вътрешно-континентална област и при нас няма такива взаимодействия между отделни микроплочи, а са много по-малки земекоренни блокове, които в началото на миналия век са достатъчно раздробени от 6 катастрофални земетресения с магнитут по-голям от 7.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикалният свят скърби за Честър Бенингтън
Музикалният свят скърби за Честър Бенингтън
Kаскада от водопади над село Овчарци привлича много туристи целогодишно
Kаскада от водопади над село Овчарци привлича много туристи целогодишно