НОВИНИ

БАН: Отмина основната опасност от земетресението в Турция

Учени от геофизичния институт на БАН успокоиха, че земетръсна опасност вследствие на трусовете в Гърция и Турция няма, макар че трите страни се намират на една тектонична плоча. Земетресението в съседните ни страни е вследствие на натрупано сеизмично напрежение между две микроплочи, което в България е десетки пъти по-малко.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:54, 21.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:20 мин.
По света

Опасността за България е минимална, успокояват сеизмолози. Ако няма микросеизмична активност, може да се случи сериозно земетресение, но годишно има около 1 000 микроземетресения в България. Районът на Егейско море е традиционно силно сеизмично активен, а в района на Бодрум се очакват още вторични трусове, макар основната опасност там да е преминала. От БАН уточниха още, че България не е пряко свързани с активизацията.

По време на прякото включване от БАН на Мария Чернева в централната емисия на "По света и у нас" в 20:10 часа бе получен сигнал за ново земетресение, но след проверка на сеизмолозите се оказа, че трусът е в района на Бодрум и е с магнитуд 4.6 по Рихтер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Липсват много части от пъзела по разследването за КТБ
Христо Иванов: Липсват много части от пъзела по разследването за КТБ
Частно дело води майка на ученик, ударен от възпитател
Частно дело води майка на ученик, ударен от възпитател