НОВИНИ

Японски орден за проф. Диана Гергова

Япония отличи още един българин с държавната награда орден "Изгряващо слънце - Златни лъчи с розетка". Тя е за един от нашите световно известни археолози - проф. Диана Гергова, може би по-известна в Япония, отколкото в България, твърдят познавачи. Орденът беше връчен от Негово Превъзходителство посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе на съкровена церемония в резиденция му в София.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:34, 12.07.2019
5405
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Не само, че я познават и то не само в академичните среди, там в началото на света, но в общи проекти с японски учени, тя стига до догадки за връзки между нас българите и хората там от пра-праисторически времена.

Неотдавна новата й книга за северните траки заинтригува японците с познанието, че те са били едно духовно ниво по-високо от останалите народи в Европа.

Естествено, първо излезе на японски език, а тук я чакаме на български и английски.

Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония: Днес за нас е много специален ден. Връчвам високо отличие на един учен, не само световен авторитет за траките, но и наш партньор в изследванията за евроазиатските цивилизации, ключова фигура в българо- японските отношения.

Диана Гергова - Сенсей, както я наричат японците, работи почти 4 десетилетия с колегите си там. Японски доброволци идват у нас на разкопки.

Изкуствени спътници на Токайския университет наблюдават тракийските ни могили. За японците хилядолетната култура по българските земи е неотменна част от световната култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против машинното гласуване - Десислава Атанасова и Филип Попов
"За" и "против" машинното гласуване - Десислава Атанасова и Филип Попов
В София изграждат нова система за следене на качеството на въздуха
В София изграждат нова система за следене на качеството на въздуха