НОВИНИ

Започва разследването за химическата атака в Сирия

Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия влязоха в сирийския град Дума, за да установят дали там преди 10 дни е употребен отровен газ срещу цивилни, както твърдят САЩ, Великобритания и Франция. За това съобщиха държавните медии в Сирия. Според Париж и Вашингтон обаче има вероятност веществените доказателства вече да са били унищожени.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:25, 17.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Информацията за начало на инспекциите още не е потвърдена от независим източник. Вчера началникът на руските химически войски съобщи, че влизането на експертите в Дума се подготвя за сряда. Очевидци на събитията на 7 април, заради които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ограничени въздушни удари, заявиха, че химическа атака в Дума не е имало.

Маруан Джабер, лекар от болницата в Дума: Неидентифицирани хора нахлуха в болницата и се разкрещяха, че е имало химическа атака. Диагностицирахме ги, но нямаше такива симптоми.
;

Русия отхвърли обвиненията от Запад, че забавянето на разследването в Дума е целяло прикриване на улики с обяснението, че в града край Дамаск още имало бунтовници.

На зазоряване днес сирийските държавни медии съобщиха за нова серия ракетни удари срещу страната, включително срещу военновъздушната база „Шейрат“ близо до Хомс. По-късно обаче стана ясно, че противовъздушната отбрана се е задействала погрешка, която властите в Дамаск отдадоха на американско-израелска електронна диверсия. А Германия изрази готовност да посредничи за преговори с Русия.

;
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Разбира се, Русия, като съюзник на Асад, носи отговорност. Въпреки това съм решена да поддържам отворен диалога. Ако ще постигаме политическо решение в Сирия, трябва да можем да комуникираме с Русия.

Руският президент Владимир Путин обаче е заявил в телефонен разговор с Меркел, че ударите в събота са навредили съществено на процеса на мирно решаване на сирийската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 шивачки втори месец са без заплати
Над 200 шивачки втори месец са без заплати
Ловни дружинки в защита на дивите птици и животни
Ловни дружинки в защита на дивите птици и животни