НОВИНИ

От нашите пратеници: Сирия беше ключова тема на сесията на ЕП в Страсбург

Темата за Сирия беше ключов въпрос по време на днешната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Френският президент Еманюел Макрон за първи път говори пред евродепутатите и произнесе реч за бъдещето на Европейския съюз. Преди минути в Страсбург стана ясно, че Европейската комисия предлага да започнат преговори за присъединяване с Албания и Македония. Това обяви върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:23, 17.04.2018
Чете се за: 02:16 мин.
По света

Френският президент Макрон се обяви за Европа на обединението, а не на разединението, предаде пратеникът на БНТ в Страсбург Надежда Василева. Според френският президент „разединението създава безпътица“. Той се обяви за нов европейски проект, който да отговори на страховете на хората.

Речта на Макрон идва в ключов момент - няколко дни след ударите на САЩ, Великобритания и Франция над Сирия, но тя беше планирана отдавна. Еманюел Макрон сам пожела да направи изказване пред евродепутатите, но и отговори на въпросите им. Дебатът продължи около три часа, но думите му бяха посрещнати и с овации, и с остри критики.

;

Днес министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова представи свършеното до момент. Тя каза, че е получила висока оценка за резултатите. Тя разчете като успех за Българското председателство препоръката да се започнат преговорите за членството на Македония и Албания в ЕС.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Тук считаме, че усилията на всички институции, на българското председателство, на държавите от Балканите дадоха резултат, защото благодарение на това днес беше обявено предложението на т.нар пакет разширяване - предложение за започване на преговори с Македония и Албания. Това е едно много важна стъпка в усилията, в тази подкрепа , която е важно да отдадем за държавите от западните Балкани.
;

Макрон защити ударите над Сирия и отбеляза, че Асад не е изпълнил ангажиментите си по отношение на употребата на химическо оръжие. Той подчерта, че не е имало жертви по време на ударите.

По друг ключов за България въпрос - европейската перспектива пред Западните Балкани - Макрон каза, че има риск страните от региона да се отклонят към Русия или Турция. Той се обяви за перспектива страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС, но ако изпълнят критериите за това и проведат задълбочени реформи.

;

Макрон заговори за атмосфера на гражданска война в Европа. Предупреди, че егоистичният национализъм печели терен и разединението води до безпътица. И призова за възкресяване на идеите. А председателят на Европейската комисия заяви, че думите на френския президент са го изпълнили с вълнение и че истинската Франция се завръща. Макрон определи като приоритети миграцията и подкрепата за интеграцията на бежанците.

Акцентира и върху пътна карта за реформиране на икономическия и паричен съюз. И беше засипан от въпроси за вътрешната политика и ударите срещу Сирия, а в залата имаше плакати срещу войната.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Питам вас, същите хора, които се възмущават всеки път от кадрите които видяхме на жени и деца, убити при нападение с хлор. Същите хора. Ще останем ли пасивни, ще защитим ли човешките права като казваме - правата са за нас, принципите са за нас, реалността обаче е за другите. Не! Не! В много ясна рамка, в която ние водим война с терористите и в която Башар Асад воюва със своя народ, 3 страни предприеха действия, и го казвам много откровено, за честта на международната общност.
;

На въпрос за разширяването на съюза, френският президент даде да се разбере, че иска да бъдат приобщени страните от Западните Балкани, но времето за тяхното присъединяване още не е дошло.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Риск от геополитическа и наша гледна точка е Западните Балкани да се отклонят, било към Турция, било към Русия, или да пропаднат в собственото си разделение. Изключително важно е да им дадем перспектива, така че да ги приобщим към Европейския проект. Аз обаче няма да подкрепя разширяване без задълбочени реформи на нашата Европа. Мисля, че трябва да се работи и по двете направления.
;
Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Наясно съм с необходимостта от по-добро представяне на някои от страните от Западните балкани по някои проблеми. Ако обаче отнемете европейската перспектива на тези страни в този изключително сложен, бих казал трагичен регион, ще преживеем отново това, през което преминахме през 90-те. Не искам войната да се завърне на Западните балкани и ще трябва да се придържаме към тази амбиция.

Макрон чу остри критики заради реформите - че е загърбил бедните и иска да се хареса на богатите. Други обаче подкрепиха политиката му и видяха в нея талант и кураж. И завръщане на Франция, чието място досега е било физически заето, но политически празно.

;

Според Павлова тази стъпка е важна крачка напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Норвегия с отбор по синхронно фигурно пързаляне
​Норвегия с отбор по синхронно фигурно пързаляне
Румен Радев се срещна с Върховния командващ Съюзното командване на НАТО
Румен Радев се срещна с Върховния командващ Съюзното командване на НАТО