НОВИНИ

Еманюел Макрон не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия

Европейският съюз не трябва да приема нови страни-членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат приети реформи - това заяви днес френският президент Еманюел Макрон. В речта си пред Европарламента в Страсбург, озаглавена "Бъдещето на Европа" Макрон каза, че не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но и не иска един Съюз, който ще работи с много страни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:27, 17.04.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Според него, в момента Старият континент е арена на битка между либералните демокрации и авторитаризма. В пламенната си реч, която въпреки, че беше шумно аплодирана, получи и много критики, френският държавен глава изрази убеждението си, че времената са трудни, но Европа не бива да предава модела и идентичността си.

По-късно днес министър Лиляна Павлова ще представи пред Европейския парламент законодателните инициативи през първата половина от българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Депутатите ще изслушат и докладите за напредъка на балканските страни по пътя им към евроинтерграцията.


Еманюел Макрон, президент на Франция: Да, ние трябва да сме сигурни, че Балканите са по-близо до Европа, защото има геополитически риск Западните Балкани да се сближат с Турция и Русия - това ще е риск. Трябва да се уверим, че им предлагаме перспектива, че са свързани здраво с Европа - това е съществен проект. Ще подкрепя разширяване само когато имаме задълбочаване на реформите в нашата Европа в момента. Не искам Балканите да се обръщат към Турция и Русия, но едновременно с това не искам една Европа, която трудно работи с 28, от утре 27 страни, а после с 30, 32...
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Срутване на скална маса затрудни движението по пътя за Рилския манастир
​Срутване на скална маса затрудни движението по пътя за Рилския манастир
Намалиха присъдите на тримата охранители, пребили до смърт мъж във Варна
Намалиха присъдите на тримата охранители, пребили до смърт мъж във Варна