НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей обсъждат напредъка по преговорите за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние ще се срещнат днес с премиера на Великобритания Тереза Мей, за да обсъдят напредъка по преговорите за Брекзит. Днес е крайният срок, в който Тереза Мей трябва да представи в Брюксел конструктивни предложения по трите основни теми на преговорите - сметката по развода, правата на европейските граждани във Великобритания и въпроса за границата с Ирландия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:15, 04.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде срок на Тереза Мей до днес да представи окончателните предложения на Великобритания по преговорите за Брекзит. Европейската комисия, която ще заседава в сряда, трябва да реши дали тези предложения са приемливи за Брюксел.

Ирландският еврокомисар Фил Хоган каза миналата седмица, че сумата, която Великобритания е готова за плати за излизането от Евросъюза е много близо до очакванията на европейците. Според дипломати от Брюксел тя е между 45-55 милиарда евро.

Преди срещата с Мей днес Жан-Клод Юнкер разговаря и с Ги Верховстат, който преговарящ от името на Европейския парламент. Именно Верховстат е човекът, който се занимава много активно с въпросите за правата на гражданите. Двамата с Юнкер трябва да преценят дали предложенията на Лондон са приемливи.

Ако Брюксел е доволен от офертата на Мей, европейските лидери трябва да гласуват на следващата среща на върха, в средата на декември, че първата фаза от преговорите е приключила. Ако това стане, по време на българското председателство, ще трябва да започват преговорите за бъдещите търговски и други отношения между ЕС и Великобритания. Не е ясно обаче какво точно предстои, ако през следващите седмици не се стигне до пробив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Южна Корея започнаха мащабни съвместни учения
САЩ и Южна Корея започнаха мащабни съвместни учения
Цачева за Царските имоти: Няма място за намеса на изпълнителната власт
Цачева за "Царските имоти": Няма място за намеса на изпълнителната власт