НОВИНИ

Жени протестираха за равноправие в Европа

Студентки, организирани от движението "Аз също" манифестираха в Милано, за да отбележат днешния Международен ден на жената. Темата за равноправието между мъжете и жените, особено в заплащането, беше акцент в инициативите в много градове по света.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:56, 08.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Точно в полунощ в Испания започна първата национална стачка по случай Деня на жената. Жените бяха призовани да не работят, дори у дома. Испанките искат край на проблемите, свързвани с традиционната за страната им мачистка култура. Заради домашно насилие миналата година 99 жени са убити от партньорите си. Под лозунга "Ако ние спрем, спира светът", жени протестираха срещу несправедливото заплащане - една от тревожните тенденции, отбелязани в специален доклад на Международната организация на труда.

Деймиън Гримшоу, изследователски отдел на МОТ: Първата основна констатация е, че има огромна разлика между мъжете и жените в участието им на пазара на труда. Работят 49% от жените, в сравнение със 75 на сто от мъжете. Освен това нивото на безработица е по-голямо при жените, отколкото при мъжете.

Във Франция продаваха вестник "Либерасион" с 25% по-скъпо на мъжете, за да им напомнят, че те са по-добре заплатени от нежния пол. Президентът Еманюел Макрон посети компания, известна с политиката на равноправие между двата пола.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Когато ръководството реши, когато има воля, практиката се променя. Назначават повече жени, внимават с повишенията, защото се опитват да осигурят равенство. Следят за равенство в заплащането, какъвто е всъщност законът.

В Южна Корея и Филипините имаше протести срещу сексуалните посегателства. Движението "Аз също" се разраства, откакто южнокорейска прокурорка каза публично, че е била тормозена на работното си място.

В Индия, където насилието срещу жени е тежък проблем, нямаше само протести. 11 жени, които са били обезобразени с киселина, станаха манекенки, за да покажат, че не са загубили куража да живеят.

По света се регистрират около 1500 нападения с киселина годишно и поне 1000 от тях стават в Индия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив и Матера – заедно през 2019 година
Пловдив и Матера – заедно през 2019 година
Председателят на ЕЦБ с критики срещу търговската политика на Тръмп
Председателят на ЕЦБ с критики срещу търговската политика на Тръмп