НОВИНИ

Тръмп обеща гъвкава митническа политика

Доналд Тръмп обеща гъвкава митническа политика към истинските приятели на американците. Очаква се президентът да обяви официално тази вечер налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий. Тази идеята събра доста противници и в САЩ, и на глобалната сцена - и сред съюзниците и сред конкурентите.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:45, 08.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

25% мито върху стоманата и 10% върху алуминия e планът на Тръмп - в името на националната сигурност. Но той среща съпротива дори сред републиканското мнозинство в Конгреса и сред бизнес елита на Америка.

Саймън Лестър, търговски анализатор: Загубените работни места ще надвишат новосъздадените. Заетостта в производството на стомана и алуминий може и да се увеличи, но за всички останали цените на тези суровини ще скочат и ще има съкращения на персонал.

Над 145 000 ще са съкратените срещу едва 33 000 новоназначени, пресмятат икономистите. Вторичните производители са на различни мнения.

Бари Зекелман, производител на стоманени тръби: Ще можем да дадем работа на повече хора и отново ще сме горди от тези заводи, които сега не работят.
Джордж Атия, производител на метални конструкции: Ние ще платим сметката - производителите и крайните потребители.
;

Брюксел предупреди Тръмп, ако ще прави изключения, да не си определя като "истински приятелки" само някои членки на Европейския съюз. За евентуалните контрамерки пък беше уточнено, че ще бъдат насочени към щати, които са гласували за Тръмп на изборите. И Европа, и Китай призоваха за повече разум.

Пиер Московиси, еврокомисар по инокомическите въпроси: Искаме Съединените щати да разберат, че няма да има печеливши в тази ситуация. Ако се стигне до увеличен внос и излишък на стомана в Европа, ние също ще наложим ограничения.
Ван И, министър на външните работи на Китай: Търговската война не е правилното решение. Защото ще навреди и на инициатора ѝ, също както на мишените му. Двете най-големи икономики би трябвало да се грижат и за благосъстоянието на целия свят.

Когато търговията се свива, тежко засегнати са и най-бедните жители на богатите страни, предупреди главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Пред Франс прес тя призова Тръмп преди да действа, още веднъж внимателно да обмисли последствията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират електронните търгове в Благоевград след протест
Спират електронните търгове в Благоевград след протест
Пчелари се оплакват от празни кошери заради препарати за растителна защита
Пчелари се оплакват от празни кошери заради препарати за растителна защита