НОВИНИ

Журналисти по следите на "Солсбърийските туристи"

Руските журналисти, които извършват разследване по делото "Скрипал", се опасяват от преследване в родината си. Един от тях вече напусна Русия. Няколко независими издания - британското "Белингкет", както и руските "Инсайдер" и "Новая газета", тръгнаха по следите на двамата руснаци, заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
08:50, 06.10.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света
Руслан Боширов-Анатолий Чепига: Там има знаменита катедрала, Солсбърийската катедрала. Известна е не само в цяла Европа, а по цял свят. Знаменита е със 123-метровата си кула. Знаменита е с часовника си - най-старият, все още работещ часовник в света.

Телевизионната изява на т.нар. "Солсбърийски туристи" провокира любопитството.

Независими журналистически разследвания досега разкриха най-много данни за Боширов - който се оказа офицер от военното разузнаване и герой на Русия - полковник Анатолий Чепига. Той е участвал и в спецоперацията по незаконното присъединяване на Крим от Русия, за което и получава геройската значка. Журналисти намериха свидетели и в родното му село в Амурска област. Кремъл отрича всичко.

Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия: Не знаем до колко можем да правим официални заключения от това кой на кого прилича, къде е отрасъл, къде е живял. Нужни са официални данни.

Роман Доброхотов от изданието "Инсайдър" е един от авторите на разследването.

Роман Доброхотов, глав.ред. на изданието "Инсайдер": Трудно ще е на руските власти да кажат, че Чепига е съвсем друг човек и не прилича на Боширов. Защото веднага ще поискаме да ни го покажат. Те могат да покажат друг човек и да го представят за Чепига, но ще намерим роднини и познати и на този човек, отново ще открием истинското му име и властите пак ще трябва да се оправдават.

Руските спецслужби в момента разследват от къде изтича информация за Боширов и Александър Петров. Един от разследващите журналисти - Сергей Канев, преди няколко дни напусна родината си след сигнал, че срещу него се готви скалъпено обвинение. Канев публикува данни от паспортните служби, които показват специфична регистрация по местожителство, както на Чепига, така и други офицери от военното разузнаване. Канев разкри и че Чепига е получил паспорта си на името на родения в Душанбе Руслан Боширов през 2010 г. В момента журналистът е в една от балтийските държави.

Доброхотов е решен да остане в Москва. В разследването той се занимава с данните за чуждестранните пътувания на Боширов и Петров, включително това до Солсбъри.

Роман Доброхотов, глав.ред. на изданието "Инсайдер": Разбрахме, че руските спецслужби са "пробили" британския визов център и са манипулирали процеса по издаването им на британски визи.
Руслан Боширов-Анатолий Чепига: Просто ни се иска сега да ни оставят на спокойствие.

Но в тази заплетена история спокойствието на двамата герои от Солсбъри изглежда далеч. Журналистите се опитват да разкрият истинската самоличност и на другия така наречен турист - известният сега под името Александър Петров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български ученик получи хонорар от YouTube
Български ученик получи хонорар от YouTube
Фестивал на уличните изкуства в Габрово
Фестивал на уличните изкуства в Габрово