НОВИНИ

Александра Фейгин: Не мога да осъзная, че спечелих олимпийска квота

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:34, 28.03.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Кънки
александра фейгин мога осъзная спечелих олимпийска квота
Слушай новината

Българската фигуристка говори пред колегите от БНР по-малко от едно денонощие след най-големия успех в кариерата ѝ, спечелването на квота за Олимпийските Игри в Пекин през 2022 година.

Фейгин си гарантира мястото в китайската столица за Игрите през следващата година, след като завърши на 17-то място на Световното първенство по фигурно пързаляне в Стокхолм.

„Честно да ви кажа, все още не да осъзная факта, че спечелих олимпийска квота. Мечтаех да имам възможността да участвам на олимпийски игри. Успях да я постигна и съм на крачка от целта си. Гордея се със себе си. Успях да се събера, защото напрежението беше голямо. През целият сезон не успях да покажа на максимум и двете съчетания заедно. Точно на най-важното състезание за годината, а и като цяло успях да покажа чисти програми. Треньорите ми също са много щастливи. Горди са. Без тях нямаше да мога да стигна до тук. Много съм им благодарна, че успяхме заедно да сбъднем нашата мечта“, сподели родната фигуристка.

Фигуристката ни сподели още, че е трябвало да играе без грешка, тъй като битката за квотите е била наистина ожесточена.

"Очаквах оценката ми да бъде по-висока. Борих се докрай да изиграя чисто всеки един елемент. Съдиите се опитаха да ме орежат, тъй като всяка една държава се бореше за квота. Битката за отличията беше много сериозна. Някои от претендентките за медалите допуснаха грешки. Рускините успяха да се съберат и играха на максимум. Така успяха да заемат първите три места. Аз съм благодарна, че такива съпернички, от които мога да се уча“, допълни възпитаничката на Ина и Андрей Лутай.

Накрая Фейгин заяви, че иска да поработи върху своите скокове, за да може да ги сложи в бъдещите си програми.

Технически съм добре подготвена. Трябва да уча нови скокове. Трябва да ги стабилизирам, за да ги сложа в програмите. Щом се върна, ще видя как се чувствам и ще преценя дали имам сили да пробвам троен аксел и четворен тулуб. Трябва да наблегна и на представянето на програмите, за да уравновеся разликата. По всяка вероятност ще поставим нова кратка програма. Все още не сме избрали музиката за нея, но вече е време да го направим. По вяска вероятност хореографът ми ще остане същия“, завърши българката.

За последно България имаше представителка във фигурното пързаляне при жените на Зимна олимпиада през 1998 година в Нагано - София Пенкова.

Последното българско участие на Олимпиада в този спорт пък е през 2006 година в Торино, където Албена Денкова и Максим Стависки станаха пети при танцовите двойки, Иван Динев се класира 17-и при мъжете, а Румяна Спасова и Станимир Тодоров 19-и при спортните двойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5000 души присъстваха на концерт в Барселона
5000 души присъстваха на концерт в Барселона
Верстапен отвя конкуренцията и потегля от пол-позишън на "Сахир"
Верстапен отвя конкуренцията и потегля от пол-позишън на "Сахир"