НОВИНИ

Близки на загинали при катастрофа ученици излязоха на протест в Русе с искане за справедливост

близки загинали катастрофа ученици излязоха протест русе искане справедливост
bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 23.02.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Близки и приятели на младежите, загинали при катастрофа преди три години, излязоха пред Съдебната палата в Русе на мълчалив протест. Те поискаха наказания за виновните за тежкия инцидент на пътя Русе - Мартен, тъй като все още не се дава ход на делото.

В края на януари 2020 г., четирима ученици са се прибирали от училище в Русе за Сливо поле с лек автомобил. В района след Дунав мост, за да избегне удар със завиващ тир, колата се преобръща и на място загиват 17-годишната Деница и 18-годишният Батуан. Други две момичета са ранени тежко, пострадалата е и 28-годишната водачка. Установено е, че тя е карала с превишена скорост - 120 км/ч. Заведено е досъдебно производство, като основен обвиняем е жената, но и вече три години не се дава ход на делото. Това провокира десетки съграждани на загиналите от Сливо поле да излязат на мълчалив протест в търсене на справедливост.

Двама загинаха при тежка катастрофа край Русе

Соня Данчева, сестра на Деница: Беше спряно досъдебното производство по отношение на главната обвиняема поради това, че тя е била също ранена в катастрофата, води се също пострадала и в крайна сметка казват, че не е годна да излезе пред съда, с което ние въобще не сме съгласни, защото има доказателства тя как ходи по обществени заведения, по дискотеки, работи, шофира в същото време.

Милена Данчева, майка на Деница: Всеки минава там през Сръбчето, всички знаят, че има тирове, всеки е длъжен да внимава. Като излезеш на пътя си длъжен да пазиш не само тебе, но и хората в колата. Ако беше карала малко по-бавно, децата щяха да са живи.

Севдалин Данчев, баща на Деница: Само хора, които са изгубили децата си, могат да разберат в какво състояние сме ние и ако не бяха тези хора, които ни подкрепят, ние бяхме рухнали отдавна.

Адвокатът на семейството на Деница обясни, че са обжалвали постановлението на прокуратурата за спиране на досъдебното производство.

Иво Пазарджиев, адвокат: Окръжният съд отмени постановлението за спиране и даде указания, които трябва да бъдат изпълнени от прокуратурата. Това означава да бъдат зададени допълнително въпроси или нова експертиза към съществуващата. Прокуратурата ще прецени какви действия ще предприеме оттук нататък.

Окръжният прокурор на Русе заяви, че според първоначалната експертиза водачката след произшествието е била 4 дни в кома, получила е черепно-мозъчна травма и в момента има затруднения да възстанови спомена си и да даде достоверни обяснения. Но по думите му, производството не е било прекратявано, а отложено за 6 месеца.

Тридневен траур в Сливо поле в памет на загиналите при катастрофата край Русе

Георги Георгиев – окръжен прокурор на Русе: Ние ще изпълним тези указания на съда, но никога производството не е било прекратявано, никога. Спирането е временно преустановяване на извършването на следствените действия, за да може жената, която е привлечена като обвиняема да участва пълноценно в наказателния процес, защото според психиатрите в момента в резултат на тази черепно-мозъчна травма тя не може да участва пълноценно в процеса.

А протестиращите се надяват да не чакат още три години, за да получат справедливост.

Автор: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щастлива развръзка: Спасиха котка от предвидена за разрушаване сграда в Турция
Щастлива развръзка: Спасиха котка от предвидена за разрушаване сграда в Турция
Кристиано Ронладо почете Деня на основаването на Саудитска Арабия с танц
Кристиано Ронладо почете Деня на основаването на Саудитска Арабия с танц