НОВИНИ

Дунав мост става на 70 години и очаква основен ремонт

дунав мост става години очаква основен ремонт
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 20.06.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Първият мост между България и Румъния е открит официално на 20 юни 1954 г. Мостът на дружбата, който свързва Русе и Гюргево е изграден само за 2 години и 3 месеца. Той е дълъг 2,8 км, извисява се на 30 метра височина над водата и е на две нива – за влакове и автомобили. Средната му секция се повдига, за да позволи преминаването на големи кораби.

Построяването на моста е било истинско инженерно постижение за времето си. В строежа му са участвали близо 5000 души. Архитект на проекта е Георги Овчаров, а художественото оформление е дело на украинския скулптор Михайло Парашчук. Мостът Русе - Гюргево е не само инфраструктурен обект, но и символ на приятелството, дипломацията и сътрудничеството между България и Румъния.

По-късно днес в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе кметът Пенчо Милков и кметът на Гюргево Адриан Ангелеску ще открият изложба "Обект 889", посветена на 70 години от изграждането на Дунав мост. През годините трафикът по съоръжението е изключително натоварен.

Само от началото на годината през моста са преминали 685 799 превозни средства, които допълнително го амортизират. Предстои основен ремонт на Дунав мост, до сега са правени само аварийни. Заделени са 44,9 милиона лева за подмяна на асфалта, панелите, хидроизолация, нова маркировка. Очаква се ремонтът да отнеме две години.

Автор: Павел Петров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ: Рая Назарян е най-яростният защитник на санкционирания по закона "Магнитски"
ПП-ДБ: Рая Назарян е най-яростният защитник на санкционирания по закона "Магнитски"
Борисов благодари на ИТН след избора на Рая Назарян
Борисов благодари на ИТН след избора на Рая Назарян