НОВИНИ

Египет изпраща медицинска помощ в Газа

египет изпраща медицинска помощ газа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:55, 18.05.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Египет изпрати 65 тона медицинска помощ до съседна Газа, след като над 200 палестинци загинаха и стотици други бяха ранени, съобщиха здравните власти.

Египетският здравен министър Хала Зайед заяви, че ще бъдат предоставени критично необходимите хирургически консумативи на претоварените болници в Газа. Сред тях са консумативи за специализирано лечение на изгаряния, както и "вентилатори, кислородни помпи и спринцовки".

Конфликтът Израел - Палестина не стихва, двете страни отказват компромис

В края на миналата седмица президентът Абдел Фатах Сиси нареди да се отвори Рафа - единственият граничен пункт на анклава, който не се контролира от Израел, за да позволи на ранените жители на Газа да бъдат лекувани в египетските болници и държавата да достави хуманитарни помощи.

Източници от пункта Рафа съобщиха, че в Газа са изпратени 26 камиона с храна, заедно с 50 линейки, готови да транспортират ранените.

Израел стартира въздушната си кампания в ивицата Газа на 10 май, след като "Хамас" изстреля ракета в отговор на вълнения в анексирания от Израел Източен Йерусалим.

В Газа израелските въздушни удари са убили общо 212 палестинци, включително 61 деца. Ракети, изстреляни от палестински въоръжени групи, са убили 10 души в Израел, включително дете, според служители от двете страни.

Израелски самолети нанесоха нови удари в Газа, жертвите на конфликта се увеличават

Конфликтът рискува да предизвика хуманитарна катастрофа, като ООН заяви, че около 47 000 палестинци са напуснали района, докато над 130 жилищни и търговски сгради в анклава са унищожени.

Стачките унищожиха единствената лаборатория за тестване на COVID-19 в Газа, заяви Министерството на здравеопазването на територията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публика на спортните състезания при 50% заетост от утре
Публика на спортните състезания при 50% заетост от утре
По случай 24 май: Консулството ни във Франкфурт организира конкурс за детска рисунка и стих
По случай 24 май: Консулството ни във Франкфурт организира конкурс за детска рисунка и стих