НОВИНИ

Експерт по сигурността: ЕС не може да направи много за държави, които искат да воюват в Нагорни Карабах

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 13.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Примирие в Нагорни Карабах е постигнато, но мирът и съгласието изглеждат далеч. Докато в Азербайджан празнуват връщането на контрола върху територии, които са международно признати като техни, в Армения недоволството и протестите срещу споразумението растат всеки ден.
Темата в "Светът и ние" коментира Нику Попеску, експерт по сигурността и програмен директор на Европейския съвет за външна политика.

Според Попеску не е невъзможно елементи на този конфликт да продължат да влияят върху външната политика на Азербайджан, Армения и присъствието на Русия в Кавказ.

"Азербайджан се опитва да си върне контрола върху териториите около региона на Нагорни Карабах. Турция също участва в съвместните военни операции, което обяснява и ситуацията в момента. Русия в по-малка степен подкрепя Армения, отколкото планираше да го направи“, посочи Попеску.

"Сега Турция е по-видим участник в Южен Кавказ. Сигурно е, че доверието и престижът на Турция се увеличават. Нейните военни се доказаха като съюзник на Азербайджан. Дроновете се използват нашироко и това е реклама за турската военна промишленост. Турската армия се смята, че е координирала кампанията, което показва, че Турция е една компетентна военна сила в региона. Турция спечели репутация", допълни експертът.

ЕС се опита да играе по-важна роля в този конфликт през 2005-2006 г. Нямаше голям апетит за посредничество сега. Ако има държави, които искат да воюват – Азербайджан, Армения, Турция или Русия, ЕС не може да направи много, за да предотврати подобни действия, каза още Нику Попеску.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън срещу Тръмп: Предаването на властта
Байдън срещу Тръмп: Предаването на властта
Коледни базари в пандемия. Как един германец върна духа за празника
Коледни базари в пандемия. Как един германец върна духа за празника