Здравният министър в НС: Учениците боледуват безсимптомно, но спомагат за разпространение на заразата

от БНТ
13:36, 13.11.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Политика

По време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Костадин Ангелов отговори на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов за преминаване на онлайн обучение на част от училищата.

Проф. Михайлов попита каква е причината гимназиалният курс да премине онлайн.

Здравният министър цитира заповедта си от 27 октомври, с която се преустановява присъственото обучение на гимназистите. Той обоснова заповедта си с актуалната епидемична обстановка към датата на издаване, която сочи, че се наблюдава непрекъснато нарастващи показатели, в това число на 14-дневната заболяемост, която на национално ниво надхвърля 120 на 100 000 население, на броя на хоспитализираните и на броя на починалите, като тази тенденция се наблюдава и към настоящия момент. Наблюдава се съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение, каза Ангелов.

"Най-засегнати от новия коронавирус са лицата в млада и активна възраст, като е регистриран подем в заболяемостта при учениците в гимназиален курс - 15-19-годишни и в прогимназиален курс 10-14 години", каза той.

Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична проява е въведена конкретна мярка за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, ограничаване възможността за заразяване на контактни лица сред педагогически персонал. Мярката цели забавяне развитието и интензивността на пандемията, каза министърът.

Министър Вълчев: След онлайн обучението учениците ще редуват присъствено с дистанционно до Коледа

Ангелов напомни, че преустановяването на учебния процес е мярка, която е прилагана в страната досега и при сезонния грип.

Проф. Михайлов репликира, че с преминаването на онлайн обучение се създават условия "за образователна катастрофа".

Той цитира изследване на Френската педиатрична асоциация, в което се вижда, че точно тези групи от населението боледуват безсимптомно и помоли министъра внимателно "да таргетира противоепидемичната си политика".

"Тъй като при отворен режим на движение на населението, при работещи заведения за обществено хранене, при движение на всички граждани, свързани с работни функции в обществото, изключването на учащите се в един или друг процент, няма по никакъв начин - и това се вижда от политиката на големите държави, които отвориха своите училища - ние създаваме условия за образователна катастрофа", каза проф. Михайлов.

Той призова министъра да се вземат най-точните и динамични решения, за да не изпадаме в положение "на триците - скъпи, на брашното - евтини".

Още две седмици децата от 6-и до 12-и клас ще учат онлайн

Министърът отговори, че учениците боледуват безсимптомно, но участват и спомагат за пътя на разпространение на заразата. За отворените ресторанти Ангелов каза, че там се спазват епидемични мерки за дистанция и изрични указания за отстояние.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
3000 семейства са получили целева помощ от 375 лв.
3000 семейства са получили целева помощ от 375 лв.
Забраняват скандиранията на фенове по време на Игрите в Токио?
Забраняват скандиранията на фенове по време на Игрите в Токио?