НОВИНИ

ХДС спечели изборите в Саксония-Анхалт

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:35, 06.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
партията меркел води местните избори германия
Слушай новината

Християндемократите на Ангела Меркел неочаквано постигнаха убедителна победа на изборите за местен парламент в източногерманската провинция Саксония-Анхалт.

По данни от екзитпол те печелят 36% от гласовете, а крайнодясната Алтернатива за Германия - едва 22%. Социологически анкети даваха на двете партии почти равни шансове. Останалите партии са далеч назад.

Това беше последният регионален вот преди федералните избори през септември. Той се приема като тест за нагласите на избирателите и шансовете на управляващия блок ХДС/ХСС да запази водещата си роля в политиката на Германия и след края на епохата Меркел.

Днешният вот е победа и за лидера на ХДС Армин Лашет, който ще бъде кандидат за канцлер на Германия.

Изборите в Саксония-Анхалт протекоха под знака на последните социологически проучвания, които разтревожиха основните политически сили.

Те дадоха почти изравнени позиции на "Християндемократическия съюз" на канцлера Ангела Меркел и крайнодясната "Алтернатива за Германия" - 26 срещу 25 процента. Дългогодишният премиер на източната провинция Райнер Хазелхоф от ХДС, който водеше центристка коалиция със социалдемократите и зелените, се стараеше да се разграничи от крайнодясната партия.

Местни избори в Германия: Вотът е последният тест за управлението на Меркел

"Важно е да бъдем единни. Да съзнаваме, че демокрацията трябва да е толкова силна в центъра, че никой от периферията да няма шанс. Това отстояваме и се надявам да получим гласове", заяви министър-председателят на Саксония-Анхалт Райнер Хазелхоф.

Евентуална победа не би дала на "Алтернатива за Германия" шанс за управление на провинцията. Тя остава аутсайдер на германската политическа сцена и никоя партия не би се коалирала с нея. Но не губи своята популярност в Източна Германия.

"Бих искал тукашният резултат да очертае тенденциите за федералния вот. Хората се събудиха, макар и късно. Предизборната кампания показа, че тук имаме сериозна подкрепа", призна Оливер Кирхнер от "Алтернатива за Германия".

Крайната цел на всички са изборите през септември. С тях идва краят на епохата Меркел, но нейната партия се надява да запази водеща позиция. Победа на ХДС в Саксония би засилила подкрепата за нейния лидер Армин Лашет, който е кандидат за канцлер на Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един загинал и трима ранени след катастрофата на пътя Бургас - Средец
Един загинал и трима ранени след катастрофата на пътя Бургас - Средец
Опит за обир на над 1 млн. лв. в пощата във Видин
Опит за обир на над 1 млн. лв. в пощата във Видин