НОВИНИ

Хотелиери призовават да не се спекулира със замърсяването от Нова Каховка

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 17.06.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече чуждестранни туроператори търсят официална и актуална информация за състоянието на морската вода по българското Черноморие след взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка".

Към момента българското крайбрежие е чисто. Чужди туроператори предупредиха, че няма нужда от кризисен ПР, тъй като са налице достатъчно страхове и спекулации.

Наред с РЗИ и Басейнова дирекция, експертите от Военноморското училище във Варна ежедневно изготвят компютърен модел, проследяващ замърсяването.

Подробности вижте във включването на Елена Георгиева

След две пандемични години хотелиерите в Кранево очакват добър сезон, който, обаче, е заплашен от преекспониране на информацията за последствията от взривената язовирна стена на "Нова Каховка".

"Към момента още няма много отменени резервации, има наистина притеснения. На мен ми звънят групи, които чакаме, ръководителите се обаждат, всеки ден и давам снимки от плажа, че всичко е наред, че няма нищо плаващо, че водата е чиста", казва Станислав Димитров, хотелиер в Кранево.

На плажа в Кранево вече има туристи, които се къпят в морето. Мненията им са разнопосочни относно информацията за разлива на язовир "Нова Каховка".

Министърът на туризма: В следващите 10 дни няма опасност и вероятност замърсяване да достигне румънската граница и Дунав

От Асоциацията на инкаминг агенциите са на мнение, че страната ни трябва да предоставя редовно данни за чистотата на морската вода - нещо, което Министерството на туризма вече прави, за да няма злоупотреба с информация.

"В момента това, което ни смущава нас, е, че четем изказвания на чуждестранни т.нар. експерти, които вещаят тежки последствия за България и въобще за Черноморието във връзка с инцидента в Украйна, и тъй като потребителите трудно локализират географски кое къде се намира, чувайки Черно море, за тях ние сме вече в зоната на опасност", казва Иван Грошев - председател на Асоциацията на инкаминг агенциите.

Екоминистерството засилва мониторинга за следене на замърсяване на Черно море

През последните години хотелиерите са в ситуация да обясняват на туристите какъв проблем нямаме, вместо да рекламират колко красиво и чисто е нашето Черноморие.

"Трябва да се наблегне, че нашите плажове са чисти, те са сертифицирани със Син флаг и не трябва да се вдига излишна паника, че евентуално може би ще се случи нещо. Нашата работа е да посрещнем гостите, да направим всичко, за да се върнат отново не само в нашите хотели, но в България като цяло", смята Станислав Димитров, хотелиер в Кранево.

От Министерството на туризма заявиха, че няма опасност за туристическия сезон по българското Черноморие и се ангажираха със своевременна и коректна информация за състоянието на морската вода.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Гълъбов е седми на шпага на европейското по фехтовка в Пловдив
Йордан Гълъбов е седми на шпага на европейското по фехтовка в Пловдив
Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус
Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус