НОВИНИ

Екоминистерството засилва мониторинга за следене на замърсяване на Черно море

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:12, 15.06.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Екоминистерството засилва мониторинга за следене на замърсяване на Черно море след разрушаването на язовира "Нова Каховка" в Украйна. Към сегашните три пункта за изследвания на морската вода се добавят още три.

Министърът на туризма Зарица Динкова заминава утре за Варна. Тя ще поиска регионалната здравна инспекция да увеличи пробите. В момента те се правят само три пъти месечно.

Министерството на туризма с актуална информация за чистотата на морската вода по българските плажове

Най-голямата заплаха, която в момента идва след взривяването на язовирната стена на язовир "Нова Каховка", са азотните и фосфорните торове, които се вливат в Черно море. Затова и от Министерството на околната среда и водите добавиха и проба за пестициди. От Басейновата дирекция в района тестват водата веднъж седмично.

"Водите които изтичат от наводнения язовир и река Днепър ние не знаем какви замърсители носят след себе си, защото това може да се установи на място, чрез проучвания, взимане на водни проби, а това още не се е случило", съобщи Димитър Беров, морски еколог и главен асистент в Лабораторията по морска екология към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Проби взети в Одеса вече показаха салмонела и други патогени, но трябва да се направят допълнителни анализи за хербициди и за излишък от токсични вещества от минерални торове. Те са изключителни опасно за човешкото здраве.

Възможно е води на Днепър да носят и нефтени продукти, както и биологични елементи. От Регионалната здравна инспекция във Варна следят за чревни ентерококи и ешерихия коли.

"Смятаме, че два-три пъти месечно взимане на тези проби, към настоящата ситуация, не са достатъчно, затова се обърнахме към министъра на здравеопазването с молба тези проби да се провеждат по-често. Утре ще отида на място, за да видя как стоят нещата", заяви Динкова.

Засега няма отлив на резервации по Черноморието. Според председателя на комисията по туризъм Цончо Ганев не е добре по темата да се говори много, защото може замърсяването въобще и да не достигне до нас, а през това време да изгоним туристите. Проверка на БНТ обаче показа, че хората очакват медиите да ги информират редовно за случващото се в Черно море.

- Най-вероятно по новините ще кажат, със сигурност има някой, който след тези неща.

- Или от новините, или ако нещо ме интересува от телефона.

- Пресата и телевизията, най-вече телевизията.

Очаква се разлива със сладка вода да дойде към страната след около седмица. Добрата новина за България в тази екологична криза е, че замърсителите се разреждат и намаляват своята концентрация, наближавайки страната ни. Въпреки това, за да се хване навреме евентуално замърсяване в идните дни, пробите, които се взимат от водата, трябва да се правят възможно най-редовно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Няма по-важно нещо на света от истината, а справедливостта е резултат от нея
Иван Гешев: Няма по-важно нещо на света от истината, а справедливостта е резултат от нея
Борецът Микяй Наим е финалист в Ереван, Георги Вангелов ще спори за бронза
Борецът Микяй Наим е финалист в Ереван, Георги Вангелов ще спори за бронза