НОВИНИ

След взрива при Нова Каховка: Екологична катастрофа и криза за зърно в Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:47, 15.06.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Европа
Слушай новината

140 километра от Херсон до Черно море, по течението на Днепър. Десет дни след взривяването на стената на язовир "Нова Каховка" по този маршрут плуват покъщнина, изровени мини, опасни химични вещества и всевъзможни отломки. И докато на места нивото на придошлите води продължава да бъде няколко метра, на други - където до скоро е имало вода, сега земята е суха.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Голямата вълна след взривяването на "Нова Каховка" е отминала, но борбата за овладяване на щетите от потопа продължава. Над 20 000 души са напуснали Херсонска област, според украинските власти. Останалите живеят без достъп до питейна вода, медикаменти и стоки от първа необходимост.

Екипи денонощно отводняват домове и дворове, а заедно с тях на място са и сапьори - заради плаващите мини. Виктор е сред хората избрали да останат в Херсонска област. Не крие, че му е трудно да се примири със ставащото в родния му край.

"Eто там имаше подводен остров, който сега е на повърхността. Нямаме вече и язовир, нямаме вода, руснаците унищожиха всичко", каза той.

Наред с покачващата се опасност от разпространение на зарази, все по-реален е рискът от продоволствена криза. Много от зърнените силози в Източна Украйна са наводнени и продукцията вече е негодна.

Олексий Мудрак ръководи пункта за преразпределяне на зърно Зеленодолск. В силозите край бреговете на Днепър ежегодно пристигали стотици хиляди тонове продукция, която след това, по вода, била изнасяна в чужбина. След взривяването на стената на "Нова Каховка" това вече е невъзможно.

"Нивото на водата тук преди беше 5 метра. Вече няма никаква вода и едва ли скоро ще има", каза той.

Преди началото на войната силозите със зърно били винаги пълни, а потокът от кораби, които изнасяли стока - непрестанен. Товарели ги тук и по течението на Днепър стигали до Николаев, откъдето вече отплавали към различни точки по света през Черно море.

"Имахме много работа. Предходните две години сме обработили над 200 000 тона. Разбира се, след като започна войната, количеството намаля, но започнахме износ с влакови композиции", съобщи Мудрак.

Водата от язовир "Нова Каховка" се използваше и за охлаждане на реакторите на АЕЦ "Запорожие". Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси днес посети контролираната от Русия централа.

"Не очаквах, че щетите тук ще бъдат толкова големи. Знаех, че ще има такива, но не и мащаба им. Изключително важно е в централата да бъдат извършени ремонтни дейности", съобщи Гроси.

Към момента, макар и драстично намалено, нивото на водата в резервоара на централата е достатъчно, за да продължава охлаждането на реакторите. Не е регистрирано и покачване на радиационния фон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борецът Микяй Наим е финалист в Ереван, Георги Вангелов ще спори за бронза
Борецът Микяй Наим е финалист в Ереван, Георги Вангелов ще спори за бронза
Протестно шествие срещу президента и "Възраждане" се провежда в София
Протестно шествие срещу президента и "Възраждане" се провежда в София