НОВИНИ

Министърът на туризма: В следващите 10 дни няма опасност и вероятност замърсяване да достигне румънската граница и Дунав

министърът туризма следващите дни опасност вероятност замърсяване достигне румънската граница дунав
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 16.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Няма опасност за туристическия сезон у нас заради инцидента с язовира "Нова Каховка" в Украйна. Това заяви във Варна министърът на туризма Зарица Динкова. Тя беше в града, за да се запознае на място как точно се извършва мониторингът.

"Мониторингът се извършва по най-високи и модерни европейски стандарти. Данните показват, че в следващите 10 дни няма абсолютно никаква опасност и вероятност замърсяване да достигне румънската граница и Дунав. Реката служи като естествен филтър, който би могъл да изтласка потенциалното замърсяване и да го върне обратно", заяви министърът на туризма Зарица Динкова във Варна.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

По думите ѝ прогнозата е изключително положителна за здравето на българските граждани и развитието на туристическия сезон, като няма необходимост от паника.

"Поехме ангажимента да се придържаме към абсолютно коректна и своевременна, открита и честна информация... При необходимост измерванията могат да бъдат извършвани ежедневно, така че да работим с грижа и отношение към здравето на нашите граждани и гости от чужбина", добави Динкова.

Началникът на Висшето военно-морско училище, което разполага с техника за симулация, също потвърди краткосрочната прогноза за липса на опасност от замърсяване. Подобна е оценката и на Института по океанология и на Министерство на околната среда и водите.

"Всеки ден се прави модел... Тези модели се правят с осем-десет дневна прогноза. Всеки ден постъпват нови данни и те модифицират модела", обясни проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” - Варна

"При необходимост измерванията могат да бъдат извършвани ежедневно. Мерки ще бъдат взети", допълни Зарица Динкова и отрече твърденията за спад в резервациите.

Екоминистерството засилва мониторинга за следене на замърсяване на Черно море

Министър Динкова не изключи вероятността изкуствено да се нагнетява напрежение и това да е хибридна атака, насочена срещу българския туризъм. Тя обеща строги мерки срещу разпространяването на невярна информация за замърсяване в Черно море, като ще се търси съдействие и от службите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова: Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри
Ивет Горанова: Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри
Килиан Мбапе: Ще се върна за подготовката на ПСЖ, президентът не може да влияе на решенията ми
Килиан Мбапе: Ще се върна за подготовката на ПСЖ, президентът не може да влияе на решенията ми