НОВИНИ

И в Гърция ваксинацията започва от днес

гърция ваксинацията започва
bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 27.12.2020
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

В Гърция от днес започва ваксинирането на здравните работници срещу коронавирус. Сред първите имунизирани ще бъдат служители в пет болници в Атина. Първи ще са медицинска сестра от спешно отделение в една от болниците и възрастен мъж от дом за стари хора.

След тях в периода между 14.00 и 17.00 ч. ще бъде ваксинирана президентът на Гърция Катерини Сакералопулу, премиерът Кириакос Мицотакис, ръководителят на комисията по едипемиология Сотирис Циодрас, председателят на парламента Константинос Тасулас, началникът на Генералния щаб на армията Константинос Флорос и представители на Гръцката православна църква.

Утре ваксината ще бъде доставена в болниците в Лариса, Йоанина, Патра и Солун, където ще започне ваксиниране на медицинския персонал от болниците в тези градове.

Според правителствения план, процесът на ваксиниране ще протече на три етапа.
По време на първия ще бъдат ваксинирани всички здравни работници, персоналът и обитателите на домовете за възрастни, хронично болните лица и 45 държавни функционери.

Вторият етап е предвиден за февруари 2021 г., когато ще има по-голям брой ваксини и ще бъдат ваксинирани лицата над 70-годишна възраст, независимо дали имат здравословни проблеми, като се започне от онези над 85 години. Ще ги последват гражданите между 60- и 69-годишна възраст, както и по-млади хора със здравословни проблеми и рискови по отношение на COVID-19.

Последният етап е планиран за юни 2021 г. и ще обхваща всички граждани на възраст над 18 години.

През следващата седмица се очаква Гърция да получи още 83 850 дози ваксина, а до края на януари ще бъдат доставени 429 000 дози и още 333 450 до края на февруари.

Министерството за дигитална политика на Гърция вече изработи специална платформа за запазване на час за ваксиниране, която ще бъде достъпна от януари. След като се регистрират през платформата, гражданите ще получат есемес със специален код и дата за ваксиниране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е първият ваксиниран медик в Пловдив
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е първият ваксиниран медик в Пловдив
Проф. Мутафчийски е първият ваксиниран срещу COVID-19 медик от ВМА
Проф. Мутафчийски е първият ваксиниран срещу COVID-19 медик от ВМА